Водохреща на Дніпропетровщині: як святкували у Новоолександрівці

Славне та гостинне село Новоолександрівка, що знаходиться на Дніпропетровщині, щороку збирає мешканців та гостей на святі Водохреща. 19 грудня, о 10 годині ранку, було проведено традиційне освячення води.

Після цього розпочалися масові гуляння та занурення у річку Мокра Сура.

Кореспондент «Вістей» також приєдналася до свята: пірнути не наважилася, а ось юшки скуштувала.


Керівництво села подбало про те, аби створити комфортні умови для святкування. На заході були встановлені намети з підігрівом для переодягання, усі бажаючі мали змогу скуштувати смачну гарячу юшку, чай або глінтвейн. За безпекою на святі Водохреща у Новоолександрівці стежили представники швидкої допомоги, поліція та рятувальники.

як святкували у Новоолександрівці 4

«Найголовніше на сьогоднішній день, це духовне збагачення, тому з 2012 року ми підтримуємо дану традицію та святкуємо Водохреща на березі річки Мокра Сура. З кожним роком ми намагаємося покращувати організацію заходу: збільшуємо кількість столів для зручного освячення води, підігріваємо намети для переодягання, пригощаємо смаколиками дітей та дорослих. Також зовсім скоро ми будемо святкувати Масляну. Хочу сказати, що такі заходи згуртовують та об’єднують людей. В сільській місцевості пам’ятають та шанують такі добрі свята», – коментує Новоолександрівський сільський голова Візір Олександр Олексійович.

Сміливих людей у Новоолександрівці виявилося безліч, є навіть «моржі» зі стажем. «Я пірнаю на Водохреща вже більше 10 років. Дуже полюбляю це свято, адже вода у річці наче омолоджує тіло та оновлює душу»,- розповів мешканець села Володимир.

Сопільняк Маргарита,
Фото автора