Вперше у Дніпрі: в музеї відкрили незвичайну виставку

У Дніпропетровському національному історичному музеї імені Дмитра Яворницького відкрили незвичайну виставку художника Тиберія Йонаша та його учнів із Мукачевого. Вона присвячена Міжнародному дню ромів. Загалом на виставці представили 50 робіт. З них 22 роботи художника, решта — його учнів, повідомляє “Суспільне.Дніпро”.

Тиберій — керівник художньої школи, де займається близько 60 дітей, яких навчає різним художнім технікам. У його школі вчаться тільки роми, а заняття відбуваються угорською.

У Дніпрі ця виставка вперше, але роботи вже демонструвалися в інших українських містах.

“Це для мене дуже важлива подія. Нашу школу в Дніпрі теж можуть подивитись, виставку наших робіт. З 2017 року ми кожен рік робимо по дві виставки”, – говорить Тиберій Йонаш.

Дніпрянка Тетяна Антохіна каже, що потрапила на виставку випадково. Переконана, що сюди її привів “поклик крові”, адже прадід був ром. Найбільше її вразила картина, на якій зображена дівчина з гітарою.

“Цей проникливий погляд, який дивиться безпосередньо у глибину твоєї душі та виймає все із середини. Ти відчуваєш свободу, яка десь глибоко у тобі захована. ЇЇ погляд бентежить та спонукає жити далі”, – говорить Тетяна.

Співробітник музею Дмитро Романчук розповідає, до виставки готувались близько двох тижнів. Доповнили експозицію виданнями ромської тематики, які надала бібліотека імені Свєтлова.

“З точки зору музею, ромська тематика дуже складна, тому що в нас мало експонатів. Невелика частинка експозиції, яка у нас є, це, власне, мій родинний архів”, – розповідає співробітник музею.

Голова національного культурного товариства “Романо Кхам” Любов Власова любить і українську, і ромську культури. Тому вважає за необхідне плекати їх та ділитися з іншими.

“Наша культура нас об’єднує, всі наші культури. Будь-яку культуру будь-якої нації потрібно поважати. Якщо не будеш поважати культуру іншого народу, твою культуру ніхто не поважатиме”, – переконана Любов Власова.

Виставка працюватиме ще два тижні, вхід на неї безкоштовний.