Вперше в Україні під державні гарантії Укравтодор випустив єврооблігації

Дебютний випуск відбувся на основному майданчику Лондонської фінансової біржі. Серія бондів «Велике будівництво» отримала історично низьку ставку у порівнянні з попередніми українськими суверенними розміщеннями у доларах США.

Нижчі ставки досягалися лише до світової економічної кризи 2008 року. Про це повідомляє Укравтодор.

“У ході розміщення Укравтодор отримав заявок на майже 2,4 млрд доларів США, що більше ніж втричі перевищило запланований обсяг випуску, а тому продемонструвало значний інтерес з боку глобального фінансового ринку, підтвердило довіру до України як держави, і до великих інфраструктурних проєктів, зокрема”, — зазначив Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Завдяки цій транзакції для оновлення дорожньої інфраструктури розміщено 700 млн доларів США під 6,25% на строк 7 років.

Заявки на бонди надійшли від інвесторів зі 140 країн світу. Примітна географія зацікавлення єврооблігаціями Укравтодору:

  • 41% інвесторів з Великої Британії;
  • 28% з країн Європи;
  • 28% зі США;
  • 3% з Азії, Близького Сходу та Північної Африки.

Залучення коштів під державні гарантії (кредити, бонди) — один із основних способів запустити масштабні інфраструктурні зміни. Федеральна адміністрація швидкісних доріг США використовує бонди як інструмент залучення коштів на утримання доріг, яких в країні чимало. Так, у 1992 році для підтримки і розвитку системи доріг в США випустили бондів на суму в 47 млрд доларів. Їх продовжують активно використовувати і зараз.

Європарламент вважає випусків бондів та інших позик для фінансування інфраструктурних проєктів не тільки прийнятною, але і рекомендованою практикою.