Вперше жителі Дніпра побачать роботи Марії Примаченко (Фото)

З 11 листопада виставка робіт Марії Примаченко стартує у Музеї українського живопису. До експонування у нашому місті відібрано 100 робіт з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва (Київ). Жителі Дніпра вперше побачать виставку славетної української художниці.

21

Марія Примаченко – відома українська народна художниця, представниця «народного примітиву» («наївного мистецтва»); лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, одна з найвідоміших українських художниць. Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1970, народна художниця України.

2009 рік — за рішенням ЮНЕСКО — було визнано роком Марії Примаченко. Вона близько шістдесяти років життя присвятила улюбленій справі  –  малюванню, залишивши людям великий творчий спадок. Національний музей українського народного декоративного мистецтва зберігає унікальну колекцію творчого доробку майстрині і впродовж 80 років широко популяризує її творчість на численних персональних виставках і виставках народного мистецтва як в Україні, так і в світі.

61

Марія Примаченко об’єднала у своїй творчості малюнок і живопис. Це — і живописна графіка, і графічний живопис водночас. За типологією роботи Примаченко можна умовно поділити на сюжетні (фігурні), знакові, ритміко-орнаментальні.

Примаченківська «звірина серія» — явище унікальне і не має аналогів ні у вітчизняному, ні у світовому мистецтві. Сюжетні твори Примаченко — при усій їхній самобутності — мають деяку спільність з народними картинками. А ось фантастичні звірі — це витвір уяви художниці. Таких звірів не існує у природі — порівняння тут зайві. «Дикий чаплун» — від слова чапати — таку назву придумала Примаченко одному із звірів, акцентуючи увагу на його лапах, що здатні продиратися крізь таємничі хащі життя.

Залишити відповідь