Все про обов’язки та відповідальність одержувачів субсидій

Нещодавно у Дніпрі експерти Світового Банку разом з журналістами з Дніпропетровської та Запорізької областей обговорили одне з найактуальніших питань: які ж обов’язки та відповідальність у громадян, які отримують субсидію.

Обов’язок: Звертаючись за субсидією, громадяни зобов’язані надати достовірну інформацію про види доходів та джерела їх отримання, а також про здійснення купівлі товарів / оплати послуг на суму більше 50 000 грн. протягом 12 місяців до звернення.

Відповідальність: Якщо громадянин подав недостовірні дані про доходи та майновий стан, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії – надання субсидії припиняється з місяця, в якому виявлено порушення.

Суму надміру нарахованої субсидії доведеться повернути.

У разі коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму субсидії, питання про її стягнення вирішується у судовому порядку.

  1. Обов’язок: У період одержання субсидії громадяни зобов’язані протягом місяця  поінформувати про зміни:
  • складу зареєстрованих осіб (орендарі –  про фактично проживаючих),
  • їх соціального статусу (зміна джерел доходів),
  • переліку отримуваних житлово-комунальних послуг,
  • умов їх надання,
  • виконавців житлово-комунальних послуг,
  • купівлю товарів або оплату послуг на суму більше 50 тис. гривень.

Відповідальність: Якщо громадянин  вчасно не повідомив про зміни, і це призвело до надмірного нарахування коштів допомоги – надміру нараховану суму субсидії доведеться повернути.

  1. Обов’язок: Держава допомагає оплатити житлово-комунальні послуги, але і накладає обов’язок – певну частину цих послуг одержувач субсидії повинен оплачувати.

Щомісячно має сплачуватись вартість фактично використаної послуги за мінусом розміру призначеної субсидії. Якщо вартість спожитої послуги менше, ніж встановлена при розрахунку субсидії обов’язкова частка плати за цю послугу, сплачується фактична вартість послуги за мінусом призначеної субсидії. При цьому, якщо розмір субсидії більше фактичної вартості послуги, на рахунку споживача залишиться частина невикористаних коштів субсидії, які можна в подальшому використати для оплати послуги в наступні розрахункові періоди. Тож економити вигідно!

Відповідальність: Якщо одержувач субсидії не сплачує за послуги, організації-надавачі послуг повідомляють про це орган соціального захисту. У такому разі надання субсидії може бути припинено, за виключенням випадків, коли несплата за послуги пов’язана із затримкою у виплаті заробітної плати, пенсії тощо.

У подальшому субсидія може бути призначена лише тоді, коли громадянин сплатить заборгованість, що утворилася через несплату за послуги в період отримання субсидії.

Залишити відповідь