Все про впровадження страхової медицини

Із 2017 року в Україні планують розпочати впровадження страхової медицини. Нововведення стосуватимуться первинної ланки меддопомоги – сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів. Замість фіксованої зарплатні ці фахівці отримуватимуть кошти за кожного пацієнта.

Мінімальні зміни

У новому році медичну галузь очікує нова реформа – первинна ланка стане страховою. «Перед МОЗ стоять два практичних завдання – розпочати реальне розгортання страхової моделі фінансування медицини в 2017-му та забезпечити 100%-е покриття громадян медичною допомогою. Тому уряд та профільне міністерство обрали модель, яка потребує мінімальних змін у законодавстві та рекомендована ВООЗ і міжнародними партнерами», – наголосив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк. Також він зазначив, що аналогічна модель (податки-бюджет-агенція) діє у Великій Британії, Скандинавії, Італії, Іспанії, Канаді та довела свою високу ефективність.

Загальний податок

Перевагою запропонованої МОЗ реформи є те, що вона не потребуватиме окремого збору грошей. Кошти братимуть із загальних податків українців, що потрапляють до державного бюджету, тож додатково купувати поліс не доведеться. «Збір страхових внесків в Україні вже існує: це загальна система оподаткування. Кожен громадянин сплачує непрямі податки (ПДВ, акцизи), здійснюючи будь-яку покупку в магазині», – зауважив заступник міністра.

Крім того, експерти вважають, що запровадження додаткового спеціального збору із заробітної плати чи фонду оплати праці призведе до подальшої тінізації ринку праці. «В Україні, за статистикою, близько 60% трудових відносин знаходяться в тіні», – зазначив Павло Ковтонюк.

Національна служба здоров’я

Найбільше змін профільне міністерство прогнозує на етапі оплати медзакладам страхового випадку за конкретного пацієнта. Водночас, зміни в галузі впроваджуватимуть поступово. «Сьогодні ми найменше хочемо завдати незручностей лікарям, які раніше неодноразово ставали жертвами спроб реформувати охорону здоров’я. У нас є чітке побажання від Прем’єр-міністра: без різких рухів, максимальна комунікація і максимально плавно. Це буде непросто, але ми робитимемо все для цього», – сказав заступник міністра.

Зв’язною ланкою між державою й медзакладами стане спеціально створена агенція – Національна служба здоров’я. Цей орган скеровуватиме гроші із держбюджету до лікарень. «Створена Національна служба здоров’я – це організація, яка в межах державних гарантій укладатиме договори між державою і медичними закладами для надання відповідних послуг. Отже, кошти «ходитимуть» за медичною послугою на договірних відносинах», – сказав Павло Ковтонюк.

Коефіцієнт вартості

Страхова модель первинної ланки передбачає, що кожен українець без прив’язки до місця проживання має право обрати сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. Пацієнт та лікар укладуть договір, який для першого є гарантією безкоштовної консультації, а для другого – підставою оплати його праці. В свою чергу, це означає, що фахівці первинної ланки з нового, 2017 року не матимуть фіксованої ставки (зарплатні). Їм платитимуть за кожного пацієнта окремо. Кое­фіцієнт вартості однієї людини коливатиметься в залежності від віку: за дітей та літніх людей платитимуть більше, за людей середнього віку – менше. Як зазначив представник профільного міністерства, середня вартість пацієнта – 210 гривень на рік. Крім того, для лікарів установ­лять обмеження – не більше 2 тисяч укладених договорів.

«Ми відходимо від системи, коли гроші розподіляються адміністративно: сидить чиновник і вирішує, скільки якій лікарні виділити. За новою системою гроші «ходять» за пацієнтом», – пояснив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Таким чином, лікарі та заклади, в яких вони працюють, з нового року почнуть конкурувати між собою. Можливо, в боротьбі за пацієнта покращиться рівень надання послуг, медики оптимізують свою роботу, а у закладів з’явиться стимул розвиватися.

Перший пакет документів про погодження страхової моделі первинної ланки медичної допомоги вже знаходиться на розгляді у Кабінеті Міністрів. Нововведення планують упроваджувати вже в січні. Згодом цю систему планують поширити на всю галузь.

Дар’я Мирошниченко

Залишити відповідь