Харків’ян вразила дніпровська емаль (Фото)

Виставка «Мистецтво емалі» працює у Харківському художньому музеї. У трьох залах представлені художні емалі із зібрання Дніпровського Музею українського живопису, при якому створений перший і єдиний в Україні Музей художньої емалі.

2_Юшков

Всього в рамках виставки «Мистецтво емалі» представлено 50 робіт 18 художників з різних етнографічних регіонів України, які демонструють різноманіття цього древнього виду мистецтва.

Термін «емаль» став застосовуватися художниками та мистецтвознавцями на зламі ХІХ та ХХ століть. До цього часу активно побутувала назва «фініфть» (від грец. χυμευτόν, χυμεύω – «змішую»). Основу зібрання музею склали кращі зразки емальєрного мистецтва Китаю, Японії та Франції кінця ХІХ – початку ХХ століть: вази, композиції та портрети, предмети малої пластики, декоративний посуд.

4_Турдыева

Інший експозиційний розділ музею, комплектування якого триває дотепер, – це твори сучасних митців-емальєрів. Майстерню художньої емалі дійсно можна назвати єдиним в Україні центром численних експериментів та мистецької праці як вітчизняних емальєрів, так і художників з країн ближнього зарубіжжя. На базі майстерні з моменту її заснування (травень 2015 року) відбулося понад 10 симпозіумів. Результати плідної праці багатьох художників у рамках кожного із них відтепер є частиною музейного зібрання, зазначають у прес-службі музею.

5_Кириченко