Храм Святих Петра і Павла — архітектурне диво України

Степове Миколаївської області – це колишнє німецьке поселення Карлсруе, утворене в 1811 році (Karlsruhe), пізніше воно називалося с. Калестрово. Поселення входило в німецький Березанський колоністський округ у складі Одеського повіту Херсонської губернії. Пише “Маловідома Україна”.

Перший католицький храм був побудований в Степовому в 1820-30 рр. Він був зроблений з вапняку і соломи. Новий костел Петропавлівський в неоготичному стилі з’явився в 1881-1885 році за проектом архітектора Корфа. Він був побудований з міцного черепашнику. Це храм Святого Петра і Павла.

У 1869 р. перед храмом був зведений будинок пастора. 26 червня 1887 р. храм отримав благословення прелату Черяховича, а 4 жовтня був освячений в ім’я Петра і Павла.

У 1897 році в храмі був змонтований орган. Пізніше була написана фреска «Хід Ісуса з хрестом на плечах», встановлено 8 нових статуй, у тому числі і Божій матері Марії. А в 1909 році церква була декорована художником з Інсбрука Рафаелем Талером. Його робота була оцінена в 6000 рублів.

У 1934 р. верх дзвіниці і башти були знесені комуністами, але за час окупаційного періоду башта на храмі все-таки була відновлена. Під час Великої Вітчизняної війни при наступі радянських військ практично всі дзвіниці з незрозумілої на те причини були зруйновані з повітря.

На сьогоднішній день напівзруйнований храм Святого Петра і Павла належить Українській православній церкві Московського патріархату, проте реставраційні роботи в нім так і не проводилися. Один з кращих храмів неоготики руйнується сам собою.