Як дніпрянам розважити дитину та заощадити сімейний бюджет

Третій тиждень карантину: робота у віддаленому режимі, домашні справи та весь час поруч діти, яким постійно потрібна увага. Книжки, малювання, іграшки та багато часу у гаджетах – з кожним днем малеча потребує нових розваг. Як влаштувати щось цікаве для дитини та ще й з користю для всієї сім’ї? Призначте наймолодшого члена сім’ї енергоменеджером! Уважні та відповідальні діти допомагають всій родині заощадити до 20% витрат на електроенергію. Прості правила захоплюючої гри від постачальника електроенергії та енергоефективний рішень YASNO у Дніпропетровській області.

  • Розкажіть, що енергоменеджер – це той, хто контролює споживання енергії вдома та розробляє енергоефективні заходи, що допоможуть зекономити витрати.
  • Заведіть щоденник енергоменеджера, в який потрібно записувати важливу інформацію. Порадьте дитині оформити його малюнками та аплікаціями на тему «електроенергія вдома», підказки можна знайти на сайті YASNO.
  • Вигадайте та намалюйте емблему енергоменеджера, яку можна носити як нагрудний значок – нехай дитина відчує всю важливість справи.
  • Намалюйте у щоденнику всі електроприлади, які використовуються в оселі.
  • Разом підрахуйте кількість лампочок у домі та дізнайтесь їх потужність та час споживання; які з них лампи розжарювання, а які LED, що споживають до 10 разів менше електроенергії.
  • Роздивіться етикетки електроприладів – до якого класу енергоефективності від А до G вони належать.
  • За допомогою онлайн-калькулятора на сайті YASNO дізнайтесь, скільки електроенергії споживає родина протягом 1, 5 та 10 років. А також підрахуйте, скільки можна заощадити за умови використання енергоефективного набору Розумний Watt з двозонним лічильником.
  • Оскільки двозонний лічильник дозволяє сплачувати удвічі менше за електроенергію, спожиту з 23:00 до 07:00, запропонуйте маленькому енергоменеджеру подумати, які електроприлади можуть працювати в ці години доби та які побутові справи можна робити в цей час.
  • Порадьте маленькому енергоменеджеру слідкувати, щоб всі члени родини дотримувались правил енергоефективності: вимикали за собою світло, на залишали ввімкненими пристрої, якими не користуються, контролювали, щоб у чайнику не було накипу тощо.
  • За сумлінне ставлення до своїх нових обов’язків не забувайте про нагороду: заохочуйте малечу улюбленими смаколиками, спільним переглядом мультфільмів або грою «Полювання на гігакалорію».
  • Полювання на гігакалорію – це більш рухлива гра. Вдавайте з себе гігакалорію, що тікає та ховається від енергоменеджера, а дитина має її спіймати та заощадити.

Про свій досвід, як долучити дитину до корисної розваги у період карантину, розповів керівник відділу зовнішніх комунікацій YASNO Антон Ковалишин:

«Ідея перевтілитись в енергоменеджера з’явилась, коли син занудьгував та на карантині потребував більшої уваги. «А ти знаєш, хто такий енергоменеджер?», – запитав я, і пригода почалась! Тепер кожного ранку з дуже важливим виглядом і альбомом в руках син нагадує всім домашнім правила енергозбереження. Син вигадав ще одну річ: кошти, які нам вдасться зберегти на сплаті рахунків, витратимо на енергоефективний автономний нічний світильник з датчиком руху, який можна дражнити», – розповів Антон.