Як емоції батьків впливають на дітей

Гірше поводяться діти, чиї батьки постійно нервують стосовно їхнього виховання. Результати нової наукової розробки про вплив стресу батьків на стан здоров’я нащадків публікує The Daily Mail, пише “Українська правда. Життя”.

Учені провели дослідження у понад 730 родинах із низьким рівнем доходу. Стрес батьків вимірювали за допомогою опитування – чи згодні вони із певними твердженнями. Серед таких були: “Я почуваюся, ніби у пастці моїх батьківських обов’язків” чи “Іноді я відчуваю, що моя дитина не любить мене”.

Науковці довели, що діти нервових батьків більше ризикують переживати депресії у старшому віці.

Стресові реакції батьків сповільнюють розвиток дитини ще з найменшого віку. Крик та нервові зриви погіршують концентрацію уваги та здатність запам’ятовувати нове. Дослідникам Мічиганського університету вдалося також довести, що хлопчики часто мають гірші мовленнєві навички, якщо їхній батько страждав від хронічного стресу. Експерти вважають, що це пов’язано з тим, що батьки часто відволікаються на інші проблеми через свій емоційний стан, а не контролюють розвиток та поведінку малих.

Доктор Майкл Йогман, голова Комітету американдської академії педіатрії (American Academy of Pediatrics’ Committee) згоден, що батьківська турбота про дитину впливає на її мовленнєву здатність.

“З огляду на психосоціальні аспекти розвитку дитини й здоров’я родини в цілому, саме батько визначає, наскільки добре буде розвинена мова у малюка. Роль матері у цьому аспекті зростання дитини – набагато менша”, – говорить він.

Залишити відповідь