Як какао допомагає подовжити життя

На заваді нашому довголіттю можуть встати численні проблеми зі здоров’ям, але головними ворогами залишаються хвороби серця та деменція. Вони йдуть в парі не випадково – серцеві хвороби, які є основною причиною інфарктів, збільшують ризик розвитку деменції, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Велике довгострокове дослідження, опубліковане в журналі Neurology, показало, що певні фактори ризику серцево-судинних захворювань середнього віку – діабет, підвищений артеріальний тиск та куріння сигарет – пов’язані з підвищеним ризиком розвитку деменції.

На щастя, певні дієтичні рішення можуть зміцнити здоров’я серця і мозку.

Встановлено, що какао-порошок, головний інгредієнт шоколаду, який виготовляють з какао-бобів, може цьому посприяти. В основному корисні ефекти какао приписують поліфенолам, які містяться в багатьох рослинних продуктах харчування. Вони, серед іншого, мають корисний вплив на серце.

Дослідження показало, що вживання какао підвищує рівень оксиду азоту в крові, який розслаблює і розширює судини та покращує кровотік. Більше того, було встановлено, що какао сприяє зниженню рівня “поганого” холестерину ЛПНЩ та розрідженню крові, а також знижує рівень глюкози в крові.

Огляд 9 досліджень, в яких загалом взяли участь 157 809 людей, показав, що збільшення споживання шоколаду корелювало зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, інсульту та передчасної смерті. Два шведських дослідження виявили, що споживання шоколаду пов’язане з нижчим ризиком розвитку серцевої недостатності, при споживанні 19-30 г на день. Корисний ефект зникав при перевищенні цієї кількості.

Про те, що поліфеноли корисні для здоров’я мозку і допомагають уникнути нейродегенеративних захворювань, покращуючи мозкову функцію та кровообіг. Особливий тип поліфенолів під назвою флаванол може перетинати гематоенцефалічний бар’єр і бере участь у біохімічних реакціях вироблення нейронів та хімічних молекул, важливих для роботи мозку.

Крім того, флаваноли впливають на вироблення оксиду азоту, який розслаблює стінки судин, покращуючи кровотік та кровопостачання мозку.

Двотижневе дослідження, проведене на 34 літніх людях, які отримували какао з високим вмістом флаванолу, показало, що приплив крові до мозку збільшився на 8 відсотків через тиждень і на 10 відсотків через два тижні.

Інші дослідження показали, що щоденне споживання какао може покращити розумову працездатність людей як з психічними розладами, так і без них.

Це дозволяє припустити, що сполуки, які містяться у какао, зменшують ризик хвороб Паркінсона та Альцгеймера, але щоб це підтвердити, потрібні додаткові дослідження.