Як мешканцям Дніпра вберегтися від небезпечного вірусу

Про методи профілактики коронавірусної інфекції розповіла сімейна лікарка Дніпровського центру первинної медико-санітарної допомоги № 8 Маргарита Булгакова.

«Цей вірус передається від людини до людини. Групами ризику є, по-перше, люди похилого віку старше за 70 років. По-друге, люди із захворюваннями серцево-судинної системи, ожирінням, цукровим діабетом, а також вагітні. На жаль, на цей час у світі не існує вакцини від коронавірусу і не має препарату доказової медицини для лікування, тому єдине, що ми маємо робити – профілактувати можливість зараження», – зазначила Маргарита Булгакова.

Так, основними методами профілактики коронавірусної інфекції є регулярне миття рук з милом або використання спиртовмісного антисептика. Дотримання правил респіраторної етики – кашляти та чхати необхідно у згин ліктя або в одноразову серветку. Не торкатися руками обличчя. Зберігати безпечну відстань одне від одного – не менш ніж півтора метра. Також необхідно носити захисні маски, якщо є ознаки респіраторної інфекції. У приміщенні необхідно частіше відкривати вікна та проводити вологе прибирання. Під час карантину обов’язковим є раціональне харчування та фізична активність у домашніх умовах.

«Окремо хотіла б виділити питання самоізоляції. Якщо ви протягом останнього місяця перебували за кордоном, в епідемічних місцях або контактували з хворими, у яких був лабораторно підтверджений коронавірус, залишайтеся вдома щонайменше протягом 14 днів. Заздалегідь зателефонуйте і попередьте свого сімейного лікаря про те, що у вас підозрюється COVID-19», – додала Маргарита Булгакова.

Дніпряни, які не мають сімейного лікаря, можуть знайти найближчий медичний заклад через сайт helsi.me або звернутися до чергового спеціаліста департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради за номерами: 056-720-70-49, 056-720-70-71, 095-024-03-80, 098-718-17-83, з понеділка по п’ятницю, з 9-ї до 18-ї.

Фото: pixabay.