Як на Дніпропетровщині піклуються про землю

З приходом весни у Дніпропетровській області настав час польових робіт. Саме зараз дуже важливо простежити за посівами і приділити належну увагу обробітку ґрунту. Кореспондент «Вістей» поспілкувалася з трударями регіону про їхні буденні справи.

Вологи вистачає

Віталій Положай – одноосібник, житель села Старовишневецьке Синельниківського району. Обробітком ґрунту займається вже багато років. І хоча своєї землі небагато, але він добре знає усі тонкощі цієї нелегкої справи.

Віталій Іванович рекомендує перевірити, як зійшли ярові культури. Паралельно треба звертати увагу й на озиму пшеницю, яку сіяли восени: «Ячмінь і пшениця посходили добре. І зараз вистачає вологи, бо були сприятливі погодні умови. Та не можна розслаблятися, дуже важливо не прогавити час, коли треба вносити добрива. Взагалі вчасність і правильний структурований обробіток ґрунту дуже важливі для будь-якої культури і безпосередньо для майбутнього врожаю. Ба більше, дуже важливо вносити правильні добрива, як для культури, так і для ґрунту, щоб не занепастити його».

За словами Віталія, необхідно створити максимально хорошу основу під посів, щоб потім добре все зійшло і можна було продовжувати роботи. «Дбайливі фермери чи одноосібники піклуються про свою землю одразу після косовиці й упродовж усього року», – додав чоловік.

Ми поцікавилися й щодо особистих прогнозів на врожаї. З його слів зрозуміло, що передбачати врожаї важко та й взагалі – це погана прикмета. «Складно щось прогнозувати. Точно знаю лише, що все залежатиме від погодних умов і від господарів землі здебільшого», – додав Віталій Положай.

Грубі помилки

Лідія Денисівна Сидоренко – агроном зі стажем у Синельниківському районі. Обробіток землі, її вивчення і дослідження – справа всього її життя. Жінка розповіла, що, на жаль, нині чорнозем – у занедбаному стані. Переважно через неправильний його обробіток і внесення хімікатів-гербіцидів. «Насамперед землі не вистачає природних ресурсів – звичайного перегною. Господарі замінюють його на хімічні добрива. З одного боку, для посівів це добре. Але для землі – ні. Бо зловживання гербіцидами знищує верхню корисну мікрофлору ґрунту, й це погано впливає на врожайність. Іще одна причина незадовільного стану чорнозему – неправильна сівозміна ­(чергування посіву культур). Земля страждає і від шкідників. Особливо після соняшнику».

Лідія Денисівна ділиться власними останніми спостереженнями і розповідає, що найбільше у Синельниківському районі сіють пшеницю і соняшник, рідше – ячмінь і кукурудзу. Бо так економічно вигідно. Та все більше великі фермер­ські холдинги засівають землі ріпаком. На жаль, він витягує із землі багато поживних речовин і робить її «безкровною». Та ще однією проблемою є те, що ця культура – алергічний продукт. Через це страждає не тільки земля, але  й люди. Багато хто не дотримується правил і сіє  ріпак ближче, ніж за 1 км до місцевості.

Як Віталій, так і Лідія Денисівна зійшлися  на думці: «Земля – жива і потребує лікування. Про неї треба піклуватися, правильно обробляти й удобрювати. Тоді вона даватиме гарні врожаї».

Марина Положай,

фото автора