Як не варто лікувати грип та застуду?

Терапевти склали перелік поширених помилок в лікуванні грипу та ГРВІ в епідеміологічний сезон. Не повторюйте їх, якщо хочете в разі захворювання одужувати швидше. Пише “Країна здоров’я”.

Одне з найбільш масових порушень – це те, що люди переносять застуду на ногах, відзначають експерти. Але при перших же симптомах нездужання краще для організму хворої людини – лягти в ліжко. Ускладнення, які, часто виникають у тих, хто продовжує займатися справами, лікуються набагато складніше, застерегли вчені.
Інша поширена звичка – збивання температури при найменшому її підвищенні – теж не найкраща стратегія в лікуванні грипу та застуди. На думку терапевтів, не варто приймати жарознижувальні ліки, якщо температура не досягла позначки 38. Імунітету потрібно дати можливість і час поборотися з інфекцією самостійно, якщо вона атакувала організм. З цієї ж причини не потрібно робити спеціальних, додаткових зігрівальних заходів, домагаючись посиленого потіння хворої людини.

Нерідко при застуді люди починають пити антибіотики. Лікарі нагадують: антибіотиками лікують бактеріальні інфекції, але не вірусні. Застуді ці засоби не страшні, але організм може “зламатися” – прийом антибіотиків здатний пригнічувати імунну систему.

Чергова помилка – це прагнення уберегти хворого від протягів, тримати вікна в його кімнаті закритими. Насправді необхідно якомога частіше провітрювати приміщення, адже це заважає вірусам виживати, розповіли фахівці: тепло – найкраще середовище для збудників хвороб.