Як обміняти лампи розжарювання на нові LED: інструкція

В Україні в межах програми по енерго­збереженню активізувався безкоштовний обмін старих електричних ламп розжарювання на нові, енергозберігаючі LED-лампи. Очікується, що такий процес дасть змогу знизити споживання електроенергії на 7-10% у пікові години навантаження.

ПРАВИЛА ОБМІНУ

Стартувала програма наприкінці січня у столиці та великих обласних центрах. Нині послуга стає доступною і в районних центрах та селах. Обміняти старі лампи на економні можна двома способами: зареєструватись у застосунку «Дія» або просто прийти до будь-якого відділення «Укрпошти». Журналісти «Вістей» дізнались, що потрібно мати із собою для обміну ламп. Програма передбачає обмін 5 ламп, але насправді їх може бути менше.

«Треба зважати на те, що коли ви обмінюєте лампи, то триває реєстрація у спеціальній програмі, і хоча кожна людина має право на обмін 5 ламп, але може обміняти і дві, і чотири. Якщо вона вже отримала по обміну дві лампи, то доотримати ще три пізніше вже буде неможливо», – зазначила адміністраторка одного з відділень «Укрпошти» у Дніпрі Лариса Поліщук. Тобто, одразу краще брати із собою всі лампи розжарювання, що є вдома. Обмінюють будь-які: з великим та маленьким цоколем, стандартної та нестандартної форми.

«Якщо людина приносить лампу з маленьким цоколем, то вона може натомість отримати також діодний «світильник» із маленьким цоколем, якщо з великим – то видається стандартна лампа», – говорить Лариса Поліщук.

Усі економні лампи «розраховані» на 7-9 Вт споживання та дають світло, еквівалентне 50-60 Вт лампи розжарювання. Обміну підлягають тільки старі лампи, LED-світильники, які вийшли з ладу, не підходять. Їх ні­хто міняти не буде.

«Особливих черг немає, але люди йдуть упродовж дня постійно. У середньому одна особа приходить на обмін раз на 15 хвилин», – говорить Лариса Поліщук.

ШВИДКО ТА ПРОСТО

Аби обміняти «світильники» у відділенні «Укрпошти», із собою потрібно мати паспорт громадянина України, ідентифікаційний податковий номер, знати номер свого телефону (бо його запитують на пошті) та власне 5 ламп розжарювання. Процедура обміну займає 2 хвилини.

«Я просто віддала адміністратору паспорт, код, вона швидко мене зареєструвала і видала 5 нових економних ламп. Усе відбулось дуже швидко. Тільки запитала номер телефону і більше ніякої додаткової інформації», – говорить мешканка Дніпра Тетяна Володимирівна.

Лампи на «Укрпошті» видають за документами, тож, наприклад, якщо ви хочете допомогти літній людині, якій важко ходити – можете взяти її паспорт та код, лампи та принести з відділення економні «світильники».

«Якщо ви мешкаєте з батьками, які вже отримали енергоощадні лампи, то ви також маєте право на свої 5 ламп. Вони видаються на людину, а не на родину», – зауважила Лариса Поліщук. Вона також зазначила, що якщо серед отриманих попалась непрацююча лампа, то її можна обміняти на іншу у відділенні «Укрпошти».