Як пережити спеку: що їсти, пити та чи вмикати кондиціонер

На вулиці понад 30 градусів тепла, сонце нащадно палить у вікно і виникає шалене бажання увімкнути кондиціонер на всю потужність і літрами ковтати напої з льодом. Але це не дуже гарна ідея, розповідає “Сніданок 1+1”.

Кондиціонер – не лише порятунок від спеки, а й найпростіший спосіб застудитись влітку. Оптимальна температура його роботи – 22 градуси. Не опускайте нижче, бо вас може протягнути. Вночі температуру взагалі краще не опускати нижче 25, тоді ви ризикуєте прокинутись із нежитем або ж болем у горлі. Після спекотної вулиці не поспішайте забігти в охолоджений кабінет, різкий перепад температури лише нашкодить. І не забувайте чистити пристрій. В ньому розмножується безліч шкідливих бактерій, що можуть спровокувати атипову пневмонію. Сітчасті фільтри можна мити самостійно. А раз на рік слід звертатись до спеціалістів, які зроблять більш глибоку чистку.

Пити у спеку найкраще ягідно-фруктово-трав’яні настої. В них багато вітамінів та антиоксидантів. Такі напої в жодному разі не варять. Фрукти, ягоди та фруктове листя залийте окропом та накрийте кришкою. Поставте в темне прохолодне місце і щойно напій охолодиться – процідіть, перелийте у скляний або глиняний посуд і пийте. Вжити такий настій слід протягом одного дня. А вчені взагалі радять пити влітку напої не холодні, а гарячі. Вони змушують нас пітніти. А втрата поту зменшує рівень тепла в організмі. Не дарма бедуїни під час довгих переходів пустелею п’ють саме гарячий чай. Мабуть, щось вони давно знають краще за нас.

Якщо у вас вдома немає кондиціонера, то заснути влітку те ще випробування. Щоб пройти його швидко, потрібно попередньо охолодити постіль в холодильнику. Також можна наповнити грілку крижаною водою і “обійматись” із нею хоч всю ніч. Перед сном прийміть теплий, а не холодний душ. Пам’ятайте, тепле повітря підіймається вгору, тож намагайтесь спати якнайнижче. Якщо у вас двоповерховий будинок, спробуйте спати на першому поверсі, якщо квартира – постеліть собі на підлозі. А вранці, коли йдете з дому, закрийте всі вікна та фіранки, щоб в дім не проникало тепле повітря, а сонячні промені не розжарювали кімнату.

Використовуйте ці лайфхаки і навіть у найсильнішу спеку ви зможете почуватися комфортно і не нашкодите своєму здоров’ю.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що щоб спека менше позначилась на здоров’ї людини, лікарі радять переглянути своє харчування – уникати важкої, жирної їжі, алкоголю та солодких напоїв, натомість переключитись на негазовану воду, включити в раціон побільше овочів та фруктів і звернути увагу на свій гардероб.