Як Покровська громада йде до своєї мети

«Щоб дійти до мети, треба, перш за все, йти!» Цей вислів я прочитала в одному з випусків «Вісника Покровської об’єднаної територіальної громади» і потім зрозуміла, що в цих словах і закладено глибокий зміст усієї державницької діяльності голови Покровської селищної ради і Покровської ОТГ Світлани Анатоліївни Спажевої. Я вслухалася в кожне сказане слово і думала, що ця красива і розумна жінка ніби народжена служити людям, робити тільки добро на землі, де народилася сама

А про себе Світлана Анатоліївна сказала не так багато, більше розповідала про роботу. «Я народилася в сім’ї державних службовців. Моя мама Валентина Миронівна пропрацювала в райдержадміністрації начальником архівного відділу; тато Анатолій Омелянович останні 15 років був заступником селищного голови. І коли мені судилося моєю долею у 2012 р. стати головою Покровської селищної ради, то першим моїм кабінетом був колишній кабінет мого тата (бо другий поверх із кабінетом голови тоді ремонтувався).

Ось так, тата з нами уже немає, а спогади лишилися…Батьки виховували мене бути порядною, чесною, відповідальною за доручену справу, по-особливому ставитися до поважних людей. У мене принцип, як синдром відмінниці, живе і по сьогодні як дороговказ – шкільна золота медаль, червоний диплом інституту і плюс кваліфікація магістра державного управління. Якось мої дочки, тоді школярки, запитали мене: «Що тобі, мамо, дала медаль?» Я їм відповіла так: це моя інвестиція у подальше життя, бо навчання і є його єдина формула. Хоча самі вони теж закінчили школу золотими медалістами і на стенді «Гордість школи» поруч із моїм прізвищем записані й прізвища моїх дочок – це ж теж яка гордість…

І тепер наших 17 депутатів, члени  виконкому, керівники відділів, старости округів пройшли курси підвищення кваліфікації, отримали відповідні сертифікати і продовжують навчатися за різними програмами нашої держави та Євросоюзу. Розуміючи необхідність наповнення місцевого бюджету, при виконкомі Покровської селищної ради створена рада місцевого економічного розвитку «Мер», до складу якої ввійшли небайдужі, ініціативні підприємці, котрі бажають розвивати свою власну справу і при цьому бути добросовісними платниками податків. Ми розробили не один проект розвитку нашої громади, які були презентовані на відповідних форумах у Дніпрі та Києві. Добре працює молодіжна рада при селищному голові та зареєстрована молодіжна громадська організація «Молодь Покровщини».

І я знаю, що потрібно сучасній молоді, в чому її життєві інтереси. Зокрема, ми уже визначились із місцем стимуляційних ігор, проведенням тренінгів, селфі-зоною, відкритим місцем для перегляду кінофільмів, зоною Wi-Fi. Крім того, ця молодіжна організація пройшла навчання в першій академії жіночого лідерства, де наші 11 активісток здобули перемогу в проекті «Дівчата мають силу». Загальна вартість проекту – 28 тис. грн, з яких 18 тис. грн – кошти програми «DOBRE», 10 тис. грн – власний внесок громади. Молодіжна рада виграла проект «Молодіжний простір POKROVSKE». Його ідея полягає в тому, щоб створити, так зване, «третє (нейтральне) місце» – вільний простір для молоді, для генерації та втілення прогресивних ідей, заняття корисними і цікавими справами саморозвитку і розширенням соціальних зв’язків із ровесниками в усьому світі. За ініціативи членів громадської організації «Молодь Покровщини» у квітні 2018 року учнями опорної школи було надіслано мотиваційне відео на екологічно-освітній конкурс «Компола», котрий проводився відповідно двома міністерствами, і як результат – була перемога, отримано компостер на 900 л.

Молодіжна рада написала екологічний проект «Зелений патруль» і теж отримала перемогу, оцінену в 130 тис. грн на проведення рейдів, тренінгів, екологічних акцій. Учасниками цього проекту є учні 5 шкіл Покровської ОТГ і перша акція відбудеться 26 жовтня під гаслом «За чисте довкілля».

Хочу сказати, що перше спілкування з громадою відбулося тоді, коли з’явилося розуміння того, що хоче громада. На першу зустріч запросили представників фермерських господарств, малого і середнього бізнесу, бюджетної сфери, людей поважного віку, які свого часу працювали керівниками установ і організацій, та найголовніше – представників молоді. Ми задали одне питання: чи будемо і далі так жити, чи робитимемо те, що інші не хочуть, а в подальшому житимемо так, як інші не зможуть. І я тоді побачила в очах присутніх іскорки зацікавленості щодо розробки власної стратегії розвитку Покровської ОТГ. Своє бачення такого розвитку громади ми запропонували і гімназистам, які потім подали 7 презентацій і конкурс малюнків. А паралельно тривало діагностування й опитування дорослого населення та проведення анкетування вибірково у 240 домоволодінь. Висновком усього зробленого стало затвердження у 2017 році стратегії розвитку об’єднаної територіальної громади.

Для виваженого рішення створити Покровську ОТГ минав не день, не місяць, а цілий рік (від середини
2015-го до середини 2016-го) саме економічного обгрунтування, аналізу дохідних і видаткових статей бюджету аж до виборів 2016 року, коли і була створена самодостатня громада, до якої ввійшли території колишніх сільрад Олександрівської та Андріївської – тепер це старостинські округи. Мені хотілося б, щоб своїми думками про роботу перших двох років Покровської ОТГ поділились наші колеги, які очолюють ці округи. Команда підібрана вдало – це наш надійний тил».

Ніна Федорівна Мормуль, Олександрівський старостинський округ, в. о. старости: «Від 2010 року головую на цій території, до якої входять 11 сіл із населенням більш ніж 3500 мешканців. Є і таке село Вовче, де проживає одна бабуся – Ольга Якимівна Речун, а була ж колись довга вулиця з будинками і людьми. Центральна садиба округу – село Олександрівка, і проживають тут 1650 жителів, є тут ордена «Знак пошани» вище професійне училище №75, дочірнє підприємство «Автодор», дошкільний заклад «Барвінок» – дітки все ж народжуються у селі, є Будинок культури; у селі Коломійці – близько 800 жителів і є загальноосвітня школа, дошкільний заклад «Вишенька», усю соціальну сферу тут підтримує справжній господар рідної землі, генеральний директор ТОВ «Обрій» Віталій Миколайович Головко, за що йому людська шана. Колишнє село Червоний лиман рішенням Верховної Ради України з ініціативи Українського інституту пам’яті було перейменовано на село Добропасове в пам’ять про загиблого в зоні АТО нашого земляка Сергія Добропаса. Маємо на території округу сільськогосподарське підприємство «Молочарське» (канадський проект), бюджетоутворюючі сільгосппідприємства, як ТОВ «Обрій» – генеральний директор В.М. Головко, виконавчий директор К.В. Мартинов, ТОВ «Відродження» – генеральний директор В.М. Астіон, фермерські господарства «Україна» – голова Ю.Є. Вакуленко та «Климчук В.М.» – голова В.М. Климчук, плюс до них іще 200 одноосібників. Так що є кому порядкувати на нашій землі і розумно направляє на всі добрі справи усіх нас керівництво Покровської ОТГ і наша Світлана Анатоліївна Спажева. З такою керівницею нічого не страшно».

Наталія Андріївна Сюрко, в.о. старости Андріївського старостинського округу: «До нашого округу входять 9 сіл, в яких разом проживають 1382 мешканці, майже всі невеликі села, більші за кількістю проживаючих – це Андріївка (674 ч.) та Братське (323 ч.), найменше – це Піщане, всього 9 жителів у ньому. А була ж колись велика і гомінка сільська вулиця і ферма – на жаль, така правда життя. Хочу сказати, що дало для нашого округу об’єднання громади. А це те, що жодна людина не залишилась без роботи, і це найголовніше. У нашій колишній конторі, переданій у сільську раду, а тепер це офіс старости – створено як народний дім, тут є усе: виконком, служба у справах сім’ї, дітей та молоді, пошта, бібліотека, тренажерний зал, сучасна амбулаторія сімейної медицини і нова машина невідкладної допомоги, храм Андрія Первознанного і велика актова зала для наших святкових та ділових зібрань. Маємо приватну товаровиробничу фірму «Довіра», чим забезпечено безперешкодний доступ пайовиків до орендаря – директор Володимир Сергійович Андрухов. Функціонують Братський НВК «ЗОШ I-III студентів – ДНЗ», дві сільські бібліотеки, два будинки культури, два ФАПи. А тепер скажу про найважливіше: що дало нам об’єднання в громаду.

Про це можуть чесно свідчити такі цифри: на 1 січня 2016-го власні надходження складали 1 млн 837 тис. 821 грн. А вже в об’єднаній громаді, тобто на сьогодні, видатки загального бюджету нашого Андріївського округу складають 5 млн 619 тис. 483 грн, у т.ч. власні надходження – це 4 млн 95 тис. грн. Лише за два роки нам вдалося не скоротити основні видатки на утримання усіх закладів соціально-культурної сфери, відремонтовані окремі вулиці, під’їзні шляхи до трьох сільських кладовищ, відновлено вуличне освітлення, і, як приклад, у с. Герасимівці 15 років не освітлювалась вулиця, встановлено 5 зупинок для шкільних автобусів. 20 років не опалювався Братський будинок культури, а тепер він живе креативним життям. Родзинкою нашого краю є сільськогосподарський обслуговуючий кооператив. «Добробут Андріївки», де 178 членів, 9 сімейних ферм, з яких 3  знаходяться на території нашого округу. Маємо 14 фермерських господарств, але найбільшими помічниками є ТОВ «Земля» (генеральний директор Володимир Володимирович Андрухов), СФГ імені Кісенка (голова Василь Сергійович Андрухов) та СФГ «Надія» (голова Марко Володимирович Никифоренко). Світлана Анатоліївна, наша голова Покровської селищної ради й ОТГ прагне, щоб ми усі навчалися господарювати по-новому, схоплювали усе передове через участь у Всеукраїнських конференціях старостів, форумах «Південна мрія», де побувати мала можливість і я – а все це великий досвід через почуте і побачене, як у людей, щоб потім використати і застосовувати у нашій діяльності у себе вдома. З такою керівницею, як наша Світлана Анатоліївна, з її новаторським поглядом на життя нам легше керувати у наших сільських територіях».

І знову я запрошую до щирої розмови Світлану Анатоліївну Спажеву, голову Покровської селищної ради і найбільшої об’єднаної на Покровщині територіальної громади. Я сама вдячна долі, яка подарувала мені можливість поспілкуватися з такою геніальною жінкою.

«У складі української делегації нещодавно я побувала у США. Про все побачене і почуте – то розповідь для наступної зустрічі, одне хочу сказати, що в американців усе просто, а від того і геніально. Зрозуміло, що наші законодавства відрізняються одне від одного, але робота неурядових громад­ських організацій, активність спільноти, підхід до вирішення економічних питань розвитку варті уваги. Є чому повчитись. А я завжди говорю, що ми – це наша Покровська селищна рада – завжди відкриті і доступні для ініціативи, для нових сміливих і перспективних ідей. Сьогодні до Покровської ОТГ входить 31 населений пункт на площі 44,3 тис. га у екологічно чистій місцевості на перехресті Дніпропетровської, Запорізької, Донецької областей з населенням 17130 осіб. То ж роботи-роботи і потрібне бажання  та прагнення до висоти. Саме тому ми охоче використали можливість створити стратегічний план сталого розвитку Покровської громади на 2017-2025 роки у межах проекту, реалізація якого відбувається за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)», учасником якого ми є з 2016 року. І нам уже вдалося досягти певних успіхів у різних напрямах роботи.

Хоча, по правді кажучи, було й нелегко, і треба було пережити, бо все нове і досі нам невідоме. Але маючи таку державу, багату надрами, природою, людьми талановитими, ми маємо право жити краще, а найголовніше – ми зобов’язані на такій родючій землі навчитися поважати і любити себе, бо ми – українці».

І як заключний акорд нашої першої зустрічі й такої щирої розмови із такою особливою жінкою – Світланою Анатоліївною Спажевою хай будуть і такі особливі слова: назад – ані кроку, тільки вперед! (із Гімну Покровської громади, автор О.П. Гасенко).

Лілія Данилюк