Як повернути мешканцям Дніпропетровщини психологічну рівновагу – розповідають литовські медики

Мешканці Дніпропетровщини частіше стали переживати стрес та депресію, констатують спеціалісти. Кажуть, дається в знаки ситуація в країні. Як відновити психологічну рівновагу навіть після найтяжчих потрясінь, добре знають литовські медики. Щоб поділитися своїм досвідом з українськими колегами, провідні зарубіжні фахівці приїхали до Дніпропетровщини. Знання, отримані під час п’ятиденного семінару, допоможуть нашим спеціалістам модернізувати систему психологічної підтримки.

ривновага2

Місяць тому литовські медики вже відвідували Дніпропетровщину.  Ознайомилися з системою психологічної допомоги в області, зробили висновки та склали програму семінару для українських колег. На нього з’їхалися понад 60 спеціалістів з Дніпропетровщини та Полтавщини – психіатри, психотерапевти, соціальні працівники, представники центрів допомоги бійцям АТО, волонтери психологічної служби.

ривновага3

«В Україні не вистачає психосоціальної реабілітації людей після лікування в стаціонарі. У великих містах Литви багато років працюють Центри кризової інтервенції. Вони універсальні та можуть допомогти всім, хто пережив травматичну ситуацію. Не важливо, що стало причиною стресу. Біль матері однакова – загинув її син на фронті або в автокатастрофі, і курс реабілітації буде однаковий. Тому такі центри ефективні і в воєнний, і в мирний час», – розповів директор вільнюського центру психічного здоров’я Мартінас Марценкевичюс.

ривновага 4

Секрет литовських спеціалістів – в комплексній реабілітації. Після сильного стресу до життя людину повертають одразу декілька спеціалістів. Окрім психіатра, психотерапевта та соцпрацівника з пацієнтом працює навіть ерготерапевт, який допомагає йому відновити втрачені побутові навички.

«Такі центри – це світова практика. Цей семінар спрямований на переосмислення старої системи, на те, щоб зробити ще один крок до сучасних медичних послуг, – сказав український психолог Дмитро Храмов. – У нас є свої напрацювання. Проте цікавить практичне застосування тих програм, які пропонують литовські колеги».

Цьому присвятять наступний візит до Дніпропетровщини, пообіцяли литовці. Тоді допомагатимуть впроваджувати нову систему в конкретних медичних закладах.

«В кінці року ми плануємо відкрити реабілітаційний центр для бійців АТО в Дніпропетровську. В цьому відділенні хочемо спробувати роботу такої групи з психосоціальної реабілітації», – поділилася планами радник голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб.

Залишити відповідь