Як правильно запекти картоплю: смачні рецепти

Здається, що складного в приготуванні печеної картоплі? Але навіть в приготуванні цієї відомої всім страви є деякі нюанси і тонкощі, які потрібно обов’язково враховувати.

Отже, щоб домогтися відмінного результату в приготуванні рум’яної картоплі з хрусткою скоринкою і ніжною м’якоттю, важливо звертати увагу на деякі особливості. Тут потрібно враховувати і сорт самої картоплі, і те, як вона буде пектись, і багато іншого.

Сорт картоплі

Складно повірити, але на сьогоднішній день налічується близько 4 тисяч різних сортів картоплі і не всі вони однаково хороші для запікання. Вони відрізняються не тільки кольором і розміром самих бульб, але і, що важливіше, вмістом крохмалю.

Саме крохмаль впливає на смак картоплі, а також на ступінь її пружності після приготування. Для запікання в духовці ми радимо вибирати більші бульби і віддавати перевагу сортам з високим вмістом крохмалю, що не розваляться на частини в процесі приготування.

Рівномірне запікання

Погодьтеся, що картопля з рівномірною рум’яною скоринкою без обвуглених бочків виглядає більш апетитно. Але як цього домогтися? Секрет простий. Досить поставити на деко решітку, і вже на неї рівномірно розкласти картоплю.

Цей кулінарний лайфхак допоможе гарячому повітрю вільно циркулювати, а значить бульби будуть пропікатися рівномірно з усіх боків. Схожого ефекту можна домогтися, якщо викласти картоплю на товстий шар великої морської солі.

Як перевірити ступінь готовності картоплі?

Якщо пересушити картоплю в духовці, то виправити ситуацію буде вже неможливо. Саме тому до етапу перевірки страви на готовність слід поставитися особливо уважно. Але давайте про все по порядку.

Перш ніж почати готувати картоплю, необхідно попередньо розігріти духовку, а бульби поколоти виделкою. Після чого ми радимо вам змастити їх рослинною олією або вершковим маслом і посипати сіллю.

Час запікання варіюється від 20 хвилин для молодої дрібної картоплі до 40 хвилин для більших бульб старого врожаю. Для того щоб не упустити момент і вчасно дістати картоплю з духовки, спробуйте спочатку натиснути на картоплину плоскою стороною ножа. Якщо вона м’яка і починає розламуватися при невеликому тиску, значить, страва готова.

Коли додавати начинки?

Існує безліч рецептів, де картопля запікається відразу з додатковими інгредієнтами. Але це не завжди актуально, особливо якщо в якості доповнення виступає соус або холодна начинка.

Дайте картоплі трохи охолонути, щоб її можна було легко взяти в руки, і тільки після цього розріжте і начиніть страву. Найпростішим рішенням стане шматочок вершкового масла або ложка звичайної сметани, але непогано підійде домашній часниковий соус або тертий сир. Ну а тепер, мабуть, переходимо безпосередньо до рецептів.

Запечена картопля з фореллю і вершковим соусом

Чудова ситна страва з пікантними нотками чудово підійде для сімейного обіду в вихідний день. Рекомендуємо спробувати цей простий, але доволі вишуканий варіант запеченої картоплі з начинкою з форелі і ніжного вершкового соусу.

Складові:

  • Картопля велика – 4 шт.
  • Форель копчена – 4 скибочки
  • Вершки 33% жирності – 3 ст. л.
  • Кріп – кілька гілочок
  • Гірчиця – 1 ст. л.
  • Каперси – 1 ст. л.
  • Сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю, потрібно ретельно вимити, висушити, викласти на деко і запікати в попередньо розігрітій до 200 градусів духовці близько 40 хвилин.
  2. У цей час приготувати соус. Для цього змішати вершки з гірчицею і нарубаним кропом. Посолити, поперчити, ретельно перемішати і покласти в холодильник.
  3. Нарізати форель невеликими шматочками.
  4. Через 40 хвилин перевірити картоплю, проколовши її ножем. Вона повинна бути дуже м’якою всередині.
  5. Готову картоплю надрізати і викласти зверху шматочки форелі. Полити вершковим соусом і посипати каперсами.

Запечена картопля з сиром і беконом

Запечена картопля – це простий і класний варіант, який обов’язково сподобається всій родині. Якщо у вас немає сил на приготування складної страви, просто запечіть картоплю і нафаршируйте її сиром і беконом.

Складові:

  • Картопля велика – 4 шт.
  • Сир тертий – 150 г
  • Масло вершкове – 50 г
  • Бекон – 100 г
  • Сіль перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю потрібно ретельно вимити, підсушити і викласти на деко.
  2. Запікати картоплю в попередньо розігрітій до 200 ° С духовці близько 40 хвилин.
  3. Бекон нарізати невеликими кубиками й обсмажити на сухій сковороді до золотистої скоринки.
  4. Кожну картоплину розрізати уздовж до середини, посолити і поперчити. Викласти в центр трохи вершкового масла і тертого сиру. Посипати беконом і подавати.

Запечена картопля з грибами і беконом

Пропонуємо вам дуже ситний варіант запеченої картоплі, доповненого смаженими грибами і беконом. Особливу ніжність страві надає сметана, а кукурудза і кріп додають їй свіжості.

Складові:

  • Картопля великий – 4 шт.
  • Бекон – 200 г
  • Печериці – 200 г
  • Кукурудза консервована – жменю
  • Кріп – кілька гілочок
  • Сметана – 4 ч. Л.
  • Сіль перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю потрібно ретельно вимити, підсушити і викласти на деко.
  2. Запікати картоплю в попередньо розігрітій до 200 ° С духовці близько 40 хвилин.
  3. У цей час нарізати бекон кубиками, а гриби тонкими скибочками.
  4. Обсмажити бекон на сухій сковороді до золотистої скоринки, а потім перекласти в миску.
  5. На тій же сковороді обсмажити печериці, поки з них не випарується вся волога.
  6. Повернути бекон назад в сковороду і перемішати.
  7. Кожну картоплину розрізати уздовж до середини, посолити і поперчити. Викласти в центр чайну ложку сметани і трохи кукурудзи.
  8. Додати гриби з беконом і посипати нарубаним кропом.

Смачного!

Джерело: Жіночий Світ