Як розпізнати депресію у людини та допомогти: дніпрянам дали поради

За статистикою, дві третини людей, які скоюють самогубство, страждають на депресію. Як уникнути біди – розпізнати хворобу у близької людини та допомогти вибратися з «прірви»? Розповів лікар Дніпропетровської клінічної психіатричної лікарні Костянтин Хохолєв під час прес-конференції в облдержадміністрації.

«Довгий час вважалося, що самогубці – слабкі люди. Але це явище складніше. Суїцид – це крик про допомогу. Люди ранимі, з творчою уявою частіше схильні вирішувати свої проблеми таким чином. Те ж стосується підлітків, людей після 40 років, які переживають кризу середнього віку», ­– розповів Костянтин Хохолєв.

Причина самогубств номер один – депресія, наголосив лікар.

«Про депресію можуть свідчити самоізоляція від людей, зниження повсякденної активності, зміна звичок, наприклад, зневажливе ставлення до зовнішності та нехтування особистою гігієною, домінування теми смерті в обраних книгах, музиці, коливання настрою, – зазначив Костянтин Хохолєв. – Проте депресія –це не тільки зниження настрою. Часто вона ховається під масками вегето-судинної дистонії, запаморочення, міжреберної невралгії, алкоголізму».

За словами лікаря, на сполох слід бити, коли ознаки депресії не проходять більше двох тижнів.

«Слід дати людині зрозуміти, що вона не самотня, що ви її підтримуєте, будуєте спільні плани щодо виходу з ситуації. Не варто критикувати і закликати до розсудливості, оптимізму. Це може спричинити зворотну реакцію. Хороший метод – залучити людину до вирішення негайних побутових питань», – сказав Костянтин Хохолєв.

Головне, наголосив фахівець, вчасно звернутися до лікаря. «На жаль, лише п’ята частина людей з депресією звертаються до спеціаліста. Якщо людина панічно боїться психіатра, їй завжди може допомогти сімейний лікар. У нашій області було проведено масштабне навчання сімейних лікарів азам психіатрії – діагностиці депресії. У них є практичні знання, аби виявити цей розлад та визначитися, чи потрібна консультація психіатра».

Телефон довіри Дніпропетровської клінічної психіатричної лікарні – 753 47 44 (цілодобово).

10 вересня у всьому світі відзначають День запобігання самогубствам. Суїциди розповсюджені і в країнах з низьким рівнем життя, і з високим. В середньому, на 100 тис людей приходиться 16 самогубств. На цьому ж рівні показники і в Україні.

 

Фото: з відкритих джерел