Як студенти з Дніпра ракету запускали

Ми писали раніше, у Дніпрі студенти створили ракету. А вчора на полігоні Павлоградського механічного заводу були здійснені випробувальні запуски студентської ракети.

Ракета злетіла на висоту близько 3 км і в якості корисного навантаження підняла тестовий супутник-прототип CanSatвагою 330 г. Студенти ж під час запуску в режимі реального часу контролювали, приймали та обробляли інформацію з ракетних бортових систем, зазначають у прес-службі ДНУ імені Олеся Гончара.

За п’ять місяців 14 студентів фізико-технічного факультету ДНУ під керівництвом досвідчених менторів спроектували суборбітальну ракету-носій легкого класу, здатну піднятися на висоту до 4 км. Друга команда із 8 студентів займалася проектуванням корисного навантаження. До її складу увійшли студенти факультетів: фізики, електроніки та комп’ютерних систем, фізико-технічного та прикладної математики.

Як підкреслюють організатори, ці випробування дали старт зворотному відліку до запуску ракети до 100-річчя ДНУ. Якщо запуски студентських ракет будуть успішними, ДНУ зможе стати базою для організації міжнародних престижних наукоємних змагань, які сьогодні підтримують провідні аерокосмічні організації світу NASA, Boeing, Європейське космічне агентство.

Голова Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О. Макарова Олексій Кулік, один із консультантів студентських команд, відзначив: «У рамках проекту «Студентська ракета» було сконструйовано і виготовлено три експериментальних ракети. Перша, яку сьогодні запустили, є тестовим проектом і містить конструктивне рішення, рішення по двигуну, по електроніці. Якщо вони підтвердять свою працездатність, то цей проект ракети стане основою штатного варіанту ракети-носія з корисним навантаженням стандарту CanSat. Другою планується запустити ракету-носій, що нестиме корисне навантаження, розроблене студентами. А третя є експериментальним носієм з більшою потужністю. Вважаю, це дуже гарна практична форма навчання майбутніх ракетників та інших спеціалістів для цієї галузі».