На Дніпропетровщині може з’явитися особлива пологова зала (Фото)

Сучасна, комфортна та затишна, як домашня спальня, пологова кімната для мами та немовляти «Маленьке янголятко» з’явиться у міському пологовому будинку Новомосков­ська, якщо цей проект набере потрібну кількість голосів на конкурсі громадських проектів.

Ще 4 роки тому вчителька та заступниця директора школи, а тепер перинатальний психолог, інструкторка з підготовки до пологів і керівниця сімейного центру Надія Кісельова давно мріє про те, щоб жінки в її місті народжували в умовах, наближених до домашніх, у тиші, з відчуттям комфорту та безпеки. Але власних грошей на обладнання відповідної пологової зали у жінки немає. І ось нещодавно у соцмережі Надія прочитала про «Бюджет участі», який може допомогти здійснити мрію.

«Я погуглила, побачила, що такі проекти працюють і в Берліні, і в Лондоні, в усьому світі. В Україні вже близько 200 міст здійснюють таку програму. Наше місто в рамках «Бюджету участі» виділило мільйон гривень, і в 2020 році буде реалізовано 10 проектів, які наберуть найбільшу кількість голосів, – переповідає Надія те, що дізналася, готуючи на розгляд свій проект. – Було наголошено, що ці проекти мають розвивати місто, бути доступними, безкоштовними для містян».

Передусім Кісельова дістала згоду завідувачки міського пологового будинку: та пообіцяла приміщення, що зараз використовують як комору, віддати під нову пологову залу домашнього типу – із ванною, відповідним освітленням, великим ліжком, шведською стінкою, великими м’ячами та іншими предметами, які сприяють розслабленню жінки та полегшують пологи. Потім Надія залучила фахівців, які склали проекти капітального ремонту та облаштування зали. Тільки ремонт, заміна опалення, водо- та електрокомунікацій у кімнаті «затягнуть» на 100 тисяч гривень. Ванну, бойлер, меблі Кісельова готова купити за власний кошт упродовж року, і це буде її меценатський внесок у роз­виток нової системи пологів у її місті. «Хто із породіль потраплятиме до пологової кімнати, визначатиме випадок; ніхто не братиме грошей із жінок за перебування у ній, – наголошує Надія, – бо це не комерційний, а соціальний міський проект, і за дотриманням його умов стежитимуть контролюючі органи.

Голосування за проекти «Бюджету участі» в Новомосковську триватиме до 27 вересня. Віддати свій голос за ідею комфортної пологової зали (проект №24) або інші проекти можуть лише мешканці цього міста – онлайн (https://nmsk.pb.org.ua/projects) чи у міськраді.

Наталія Рекуненко,

фото надано Надією Кісельовою