Як у Дніпрі обирають лікарів

В обласному центрі розпочалася кампанія обрання лікаря первинної допомоги – сімейного лікаря, терапевта та педіатра. Усі центри первинної медико-санітарної допомоги міста готові до підписання декларацій між медпрацівниками та пацієнтами. Останнім залишилось тільки прийти до закладу та обрати лікаря.

Після підписання декларації спеціаліст розпочне надавати допомогу пацієнту, а центр допомоги отримуватиме фінансування залежно від кількості хворих, які обслуговуються в установі. Отже, реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Кожен медик може обслуговувати не більше 2 тис. людей. Він працюватиме біля дому або поблизу місця роботи пацієнта.

«Прив’язка медичного обслуговування до місця проживання скасовується, проте людям буде зручніше, якщо лікар практикує поруч», – говорить начальник управління організації медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення міської ради Юлія Віклієнко. Вона зазначила, що підписати декларацію можна упродовж року. Для цього потрібні пас­порт, довідка ІПН та мобільний телефон, для дитини – свідоцтво про народження. Лікар унесе всі дані у декларацію в електронній формі. Потім її роздрукують, і пацієнт підпише документ.

АНАСТАСІЯ НЕФРЕТОВА