Як у Дніпрі про Бельгію розмовляли (Фото)

Днями у стінах історичного музею відбулося урочисте відкриття виставки “Українська Бельгія: іноземні інвестиції в Україні. Кінець ХІХ – початок ХХ ст.”.

Серед почесних гостей були: Люк Якобс, посол Бельгії в України, Гліб Пригунов, голова Дніпропетровської обласної ради, Євген Хорошилов, голова департаменту культури міста та багато інший гостей.

Виставка презентує музейно-історичну версію взаємовідносин України і Бельгії в кінці ХІХ — на початку ХХ ст. На виставці представлено майже 250 історичних документів тих часів і подій, які яскраво і переконливо відтворюють важливий період бурхливого розвитку українського регіону.

виставка_Бельгія

Справжніми свідоцтвами тих подій є представлені на виставці акції і облігації бельгійських акціонерних товариств, що діяли в губернії. Джерелом їх надходження стала родина дніпровського мецената Дмитра Олександровича Піркла, який протягом 2011-2015 років купував їх на теренах Європи і дарував музею. Завдяки дарункам Дніпропетровський національний історичний музей чи не єдиний в України, що володіє багатою і цінною колекцією оригінальних джерел з історії центрального і східного регіону країни.

виставка_Бельгія

Крім того, представлені фотокартки і портрети бельгійських і українських підприємств, керівників і засновників заводів, рудників, шахт. На фотокартках відтворені гігантські металургійні заводи з доменними печами, образи яких вражали уяву сучасників. Рудники, шахти, продукція заводів, і звісно, зображення робітників — металургів, шахтарів. Промисловий бум створив робочі місця для десятків тисяч мешканців краю.

виставка_Бельгія

Музейні предмети розповідають про історію діяльності бельгійських підприємців і капіталів у гірничій, металургійній, машинобудівній та хімічній промисловості і у сфері міського транспорту і електрики регіону, повідомляють у прес-службі музею.