Як у Дніпрі створювався райський куточок

У Дніпрі є райський куточок – ботанічний сад Дніпровського Національного університету імені Олеся Гончара. Як розповідає “ДніпроКультура” ботанічний сад заснував у 1931 р. завідувач кафедри фізіології рослин професор Олександр Володимирович Рейнгард. І з 1933 р. ботанічний сад є структурним підрозділом Дніпропетровського університету (нині – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара). Дніпровський ботанічний сад був заснований як спеціальна науково-дослідна установа на гроші міського бюджету. Засновник і перший директор ботанічного саду О.С. Рейнгард помер у 1945 р., за заповітом похований у ботанічному саду. Недалеко від експозиційної оранжереї стоїть невеличкий пам’ятник – гранітне деревце з обрубаними гілками.

Багатства ботанічного саду

Ботанічний сад – об’єкт природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Його площа – 27, 2 га. Головною метою діяльності його є реалізація довгострокової програми розвитку ботанічного саду і реконструкція його території та насаджень. Колекції ботанічного саду містять 1 150 видів деревних рослин відкритого ґрунту, понад 800 видів трав’янистих рослин і близько 1 000 видів рослин тропіків і субтропіків.

Головна частина дендрарію організована за систематичним принципом. Головне місце в колекції займають сектори, розташовані з обох боків центральної алеї, яка пролягає від проспекту Гагаріна до Червоноповстанської балки.

Найчисленніші за видовим складом представники родин розоцвітих, жимолостевих, гортензієвих, маслинових, бобових, кипарисових. Трав’янисті рослини відкритого ґрунту розміщені на колекційних ділянках лабораторій квітникарства та природної флори. Квітково-декоративні рослини найповніше представлені родиною айстрових, а також різноманіттям сортів хости, лілійників, тюльпанів. Численними є колекції лікарських трав’янистих (понад 100 видів) і ґрунтопокривних рослин (понад 130 видів), рідкісних і рослин, які зникають (50 видів Червоної книги України, 59 видів Червоної книги Дніпропетровської області).

Найбільше привертає до себе увагу аралія висока, яку називають «далекосхідною пальмою», або «бісовим деревом». Назву підтверджують шпичаки, якими вкриті не тільки стовбурці, а й осі та центральні жилки аралії. З її коренів виготовляють тонізуючу настойку, яка застосовується для лікування нервових захворювань.

Дуже цікавим є невисокий кущ, який своїми п’ятипальчастими листками дуже нагадує женьшень. Це елеутерокок колючий. Цілющі властивості його не поступають женьшеню, а в дечому навіть переважають його. Плоди елеутерококу дуже гіркі, тому на Далекому Сході його називають ще «диким перцем».

Світ квітів чудовий і магічний. Мабуть, не знайдеться на землі людини, яка б стверджувала, що це не так. Квіти входять в наше життя з самого народження і супроводжують і радують нас протягом усього життя. Рано навесні ділянки ботанічного саду вкриваються різнобарвними килимками квітучих ґрунтопокривних рослин. Півники (іриси) – одні з найцікавіших представників родини Півникових. Ця квітка вважалася емблемою Діви Марії, а мечоподібна форма листків нагадувала про ті страждання, які довелося винести Богоматері. Здавна люди використовують його лікувальні властивості, а також барвники, у кондитерському і косметичному виробництві. У ботанічному саду колекція півників налічує 4 види і 40 сортів.