Як у Дніпрі в ополонки пірнали (Фото)

Сьогодні ми святкуємо Хрещення Господнє – день, коли відбулося хрещення Іваном Хрестителем Ісуса Христа на річці Йордані на старовинній паломницькій переправі «Віфавара», а також велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 18-19 січня щороку. Це збігається зі святом Богоявлення (19 січня). Однак ці свята слід розрізняти, хоча дві події двох свят відбувалися на одному місці з тими ж самими особами. Народні назви свята — Йорда́на (або Ордана), Водохреща.

Хрещення Господнє

Багато жителів Дніпропетровщині, незалежно від того, наскільки сильною є їхня віра, вирішили в цей день таки пірнути в ополонку. Не злякала їх і погода – вранці у місті було вже майже -10.  «Вісті Придніпров’я» вирішили дізнатися в чому особливість занурення і чи варто це робити всім і кожному.

Хрещення Господнє

«Я пірнаю кожного року і абсолютно не готуюсь до цього якимось особливим чином», – розповідає житель Дніпра Валерій Яриш. – Цього року просто приготував термос з чаєм і приїхав до церкви, потім – пірнання в ополонку. Думаю, це чудовий спосіб загартувати свій організм!».

«Я пірнаю в ополонку вдруге, відчуття просто неймовірні! Особливо не готуюсь, але, звичайно, займаюся спортом! І головне – це моральна підтримка близьких», – стверджує жителька Дніпра Надія.

Хрещення Господнє

Багато людей розпочали занурення ще вранці, до початку служби в церкві. Дехто тільки приїжджає. Є тут навіть діти різного віку. Думки медиків стосовно того, чи варто юним українцям занурювати розходяться – хтось каже, що треба загартовуватись майже з народження, а деякі фахівці навпаки, категорично забороняють такі експерименти з ще несформованим організмом.

«Ми щороку займаємося чергуванням на такого роду подіях. Завжди закликаємо людей бути обережними, проводити загартовування організму за декілька місяців до Водохрещі, адже різке занурення, особливо вперше – це стрес, який може спровокувати хронічні проблеми з серцем, незалежно від того, скільки вам років. Якщо ж людина відчуває себе здоровою, але жодного разу не купалася на свято, вона може спробувати це зробити. А от дітей я раджу загартовувати, навіть і під час Водохрещі», – наголошує фельдшер Іван Іванович Іващенко, який слідкує за тим, аби любителі морозного купання не лише все робили правильно, але і не вживали алкоголь.

Хрещення Господнє

Пані Тетяна та її 8-річний син Богдан – моржі зі стажем. Вони вже четвертий рік занурюються в ополонку. «Це допомагає певним чином очистити розумі  і тіло. Якось особливо ми до цього не готуємося, просто займаємося спортом. Богдан відвідує заняття з карате, – розповідає жінка. – І дійсно, після того як почали занурюватись, сезонні застуди нас, на щастя, оминають!».

Під час Водохрещі у місті чергує національна та муніципальна поліція. Правоохоронці наголошують, що порушень немає і вони всіляко попереджають громадян про те, що алкоголь і Водохреща – несумісні.

Хрещення Господнє

Потрібно пити гарячі напої – чай, наприклад. Але ні в якому разі не алкоголь. У стані алкогольного сп’яніння організм втрачає більше тепла, людина не відчуває, що замерзла, і може отримати переохолодження. Крім того, алкоголь дає зайве навантаження на серце.

Хрещення Господнє

Хрещення Господнє

Форма одягу також важлива, адже Водохреща – це таїнство. Відкриті купальники чи пляжні плавки – це гарний образ для спекотного літнього відпочинку. В ідеалі пірнати потрібно у спеціальних сорочках. Але це, в певному сенсі, може бути не зручно – багато тканини, яка стає важкою та липне до тіла. Тоді краще знайти проміжний варіант – одягнути футболку та короткі шорти, адже у воді ви будете близько хвилини, а потім мокрий одяг потрібно одразу ж зняти, вдягнутися у теплий натуральний одяг та випити запашний чай. 19 січня у церкві можна набрати чи освятити воду, яка має особливе сакральне значення.

Сьогодні на всіх бажаючих після купання чекав справжній козацький запашний куліш та чай. Адже саме така їжа дуже поживна та ситна, наповнює організм усім необхідними речовинами, і допомагає зігрітися. Також лікарі радять перед зануренням з’їдати щось поживне, наприклад, сало з хлібом.

Хрещення Господнє

«Козаки занурюються в ополонку за традицією вночі, а зараз ми готуємо справжній куліш, розповідаємо про історію свята та знайомимо з виставкою автентичної зброї», – каже козак Микола.

Хрещення Господнє

Хрещення Господнє

Журналіст «Вістей Придніпров’я» також вирішила не лише споглядати, але і зануритись в ополонку. І можу вам з впевненістю сказати, що це того варте! Незалежно від того, який сенс ви вкладаєте в це таїнство, ви обов’язково відчуєте, як ваш організм та розум ніби очистилися і прокинулися. А якщо ви ще й активно займаєтесь спортом, то це стане для вас чудовним досягненням на шляху до красивого і здорового тіла.

Хрещення Господнє

Хрещення Господнє

Дарина Сухоніс, фото автора

Залишити відповідь