Як українській студентці живеться у Польщі  (Фото)

Щорічно в Польщі стрімко зростає кількість українських студентів. Це й не дивно, адже представники польських закладів вищої освіти активно агітують нашу молодь на різних заходах – у школах та університетах. Чи складно українським студентам опановувати науку за кордоном, «Вістям» розповіла Аліна. Дівчина навчається у Польсько-Японській академії інформаційних технологій у Варшаві.

– Аліно, як ти наважилася на навчання у Польщі? Чи роздивлялися заклади освіти в Україні? 

Так, я планувала вчитися в Україні, але мої батьки відразу запропонували мені Польщу. Я подумала: чому б і ні? Спробувати власні сили за кордоном – це значні можливості та гарні перспективи майбутньої роботи. Тим паче за фінанси повністю відповідає мій батько. Бажання було великим, адже до цього я  кілька разів була за кордоном. Відвідувала й Польщу, тамтешній рівень життя здається мені кращим, ніж в Україні. Тобто мій вибір був усвідомлений.

– З якими проблемами ти зіткнулася?

– Насамперед це, звичайно, мовний бар’єр. І хоч я вивчала до цього польську мову, приїхавши на місце, мені було важко підлаштовуватися, розуміти польських студентів. Але була щаслива, бо саме тут відчула свободу. Перший місяць ми взагалі не вчилися. Українські студенти проходили курс «реабілітації», тобто цілий місяць звикали до нової країни, знайомилися, за бажанням, відвідували курси польської мови. Я швидко знайшла друзів, тож звикала до нового місця без проблем.

– Які, на твою думку, плюси та мінуси життя у Польщі?

– Плюс, звичайно, це рівень життя. Ти виходиш на вулицю, а усі дороги, бордюри – просто шикарні. Все без пафосу, але таке рівнесеньке, красиве. Усюди квіти –  око радіє. У Польщі – привітні люди, які завжди допоможуть, підкажуть. Мінус у тому, що там ти – іноземець, чужий. Українців настільки багато, що, гуляючи у центрі міста, я рідко мала можливість почути польську мову. Саме через таку велику кількість поляки нас трохи недолюблюють. Ще один мінус – брудне повітря. У Варшаві є чимало заводів, тож оточує постійний смог.

– Українці можуть потрапити на бюджет до Варшавських університетів?

Так. Можна скласти екзамен, але насамперед рівень польської мови повинен бути мінімум C1(просунутий). Далі – співбесіда в декілька етапів. Це дуже складно, але все ж таки можливо і лише у державних закладах навчання. А ось коледжі після 9-го класу всі безкоштовні. Я ж навчаюсь у приватному університеті, у нас переваги надаються практиці, а лекцій мало. Але мені дуже подобається. Викладачі з розумінням ставляться до того, що ти – іноземець, якщо не знаєш чи не розумієш щось, то завжди допоможуть.

Валерія Девятко