Як на Дніпропетровщині відзначили День захисника України

День захисника України відзначили урочистими заходами по всій країні. Долучилася них і Дніпропетровщина.

В обласному центрі святкування почалося ще у п`ятницю, 13 жовтня. У ДніпроОДА відкрили фотовиставку «Під захистом українських військових» та вручили державні нагороди. Відзнаки Президента України «За гуманітарну участь у антитерористичній операції» отримали близько півсотні волонтерських організацій Дніпропетровщини. Саме завдяки добрій волі волонтерів-благодійників, які своєю працею захищають незалежність нашої держави, область у 2014 році стала своєрідною фортецею на шляху ворога.

Наступного дня на честь свята на площі біля облдержадміністрації зібралися більше 2 тис. людей: військовослужбовці, серед яких були учасники бойових дій на сході України, військові частини, силові підрозділи, курсанти, студенти та ліцеїсти. Урочистості розпочалися з виконання Національного гімну. До присутніх звернувся голова ДніпроОДА Валентин Резніченко: «Дніпропетровщина три роки тому стала форпостом на шляху ворога. Наші хлопці віддали своє життя під Іловайськом і Дебальцевим, наші лікарі рятували і зараз рятують поранених, наші волонтери допомагають армії. Наші захисники – справжні патріоти, люди незламної волі й нескореного духу. Вони оберігають мир і наближають перемогу», – зазначив очільник області. Пам’ять про загиблих героїв ушанували Хвилиною мовчання. Тут же відбулося шикування курсантів Академії внутрішніх справ. Першокурсники склали Присягу поліції, давши клятву вірно служити українському народові, дотримуватися законів і Конституції України, а також з гордістю нести звання поліцейського. На Алеї Слави відбувалася церемонія покладання квітів. Далі урочиста хода, до якої долучилися сім`ї воїнів, молодь та мешканці Дніпра, попрямувала проспектом Яворницького до Музею АТО, де керівники області та міста вручили учасникам бойових дій державні нагороди. На завершення заходу лауреати фесту «Пісні, народжені в АТО» виконали власні композиції. Після цього, завдяки польовій кухні, всі мали нагоду пригоститися козацьким Кулішем і почаювати. Для дітей підготували різнокольорові кульки, пряники та цукерки.

Увечері урочистості продовжилися святковим концертом, на площі біля ДніпроОДА і, незважаючи на прохолодну погоду, зібралося більше двохсот глядачів. На сцені виступили зіркові гості з різних куточків країни. Відкрили концерт лауреати проекту «Пісні, народжені в АТО»: офіцер у відставці В’ячеслав Купріянко, доброволець «Правого сектора», кіборг Олексій Бик і музикант з Вінниці Олександр Клец. Чоловіки співали про пережитий біль і втрати, віру в перемогу і щиру, справжню чоловічу дружбу. Ці композиції свого часу підбадьорювали бійців на передовій. «Народжених в АТО» змінила молода фолк-рок-група «Ангажемент на вівторок» з Павлограда. Хлопці отримали заряд від публіки, ще не встигнувши вийти на сцену. Далі кілька пісень виконала група TRIL і її соліст, військовий Юрій Сусло. Фронтові пісні трохи повернули в «реальність», нагадавши присутнім про привід, завдяки якому всі зібралися на Алеї Слави.

Аліна Маякова,

фото Миколи Лисенка