Як виглядала найперша книга в світі (фото)

Епохою зародження писемності вважається III-IV століття до нашої ери. Однак суперечки серед дослідників про те, які книги були найпершими в світі, не вщухають. Ми пропонуємо вам дізнатися, на чому писали люди в давні часи, і коли писемність з’явилася на Русі, повідомляє UkraineArtNews.

Вчені зараховують до перших книг месопотамські глиняні таблички з клинописом, на яких стародавні мудреці наносили важливі відомості. Кожна така міцна пластина укладалася в спеціальний ящик для зберігання – перший відомий в історії вид палітурки, вік якого датується більше 5000 років.

Асирійський цар Ашшурбаніпала, що правив в VII столітті до нашої ери, бувпершим хранителем такої глиняної бібліотеки. У його колекції були зібрані десяткитисяч книг з різних галузей знань – математиці, медицині, історії, географії.
Асирійський цар Ашшурбаніпала першим став збирати книжкові бібліотеки
Асирійський цар Ашшурбаніпала першим став збирати книжкові бібліотеки
У роки його правління стався серйозна пожежа, яка повністю знищила пишність царського палацу, проте глиняні книги вціліли. До наших днів збереглися літературні роботи мислителів Ассирії та Вавилону, праці яких зараховані до золотого фонду світової літератури.
Папіруси Єгипту

Стародавні єгиптяни використовували для письма папірус – рослина, широко поширене в Єгипті і зростаюче уздовж берегів річок. Його довгі стебла розрізали на смуги, висушували, склеювали в довгий сувій і розгладжували за допомогою каменів.

У Стародавньому Єгипті писали на папірусі

У Стародавньому Єгипті писали на папірусі
На таких папірусних стрічках писали за допомогою тонких тростинок і натуральних фарб. Весь текст записувався чорним кольором за винятком першого слова кожного абзацу – його прийнято було виділяти червоним, звідси і пішов вислів «новий рядок». Зберігалися такі сувої в шкіряних і дерев’яних футлярах.
Чим писали на Русі
За часів Київської Русі писарі використовували в роботі дерев’яні дощечки і бересту. До наших часів збереглися чотири дощечки першої книги «Новгородська псалтир» 1036 року, а серед перших стародавніх манускриптів – «Євангеліє» 1056 року. Ця книга займає гідне місце серед експонатів Національної бібліотеки Санкт-Петербурга.
Китайська писемність
До появи паперу в Китаї писали на бамбукових листах
До появи паперу в Китаї писали на бамбукових листах
До появи паперу в Китаї для письма застосовували бамбук. На ньому була написана книга, яка претендує на лідерство в світовому книговиданні, – «Алмазна сутра» 868 року. Текст цієї книги не просто написаний суцільним текстом, а видрукуваний за допомогою відбитка: це своєрідні гравюри, зібрані в одному п’ятиметровім свиті.
Давньоруський берестяної сувій
Давньоруський берестяний сувій
Писемність в Індії
В Індії в якості письмового полотна використовували бамбук і шкіру тварин, але частіше застосовувалися висушені і розгладжені пальмове листя. Потім готові тексти акуратно зшивалися і скріплювалися за допомогою дерев’яного плетіння.
В Індії в давнину писали на обробленій шкірі тварин
В Індії в давнину писали на обробленій шкірі тварин
Пергам – місто знань
Стародавнє місто Пергам (нині Бергам в Туреччині) колись був столицею Пергамського царства в малій Азії. Перебувала там бібліотека зберігала на своїх полицях понад 200 тис. Книг. Рукописи створювалися філософами на пергаменті – спеціальному матеріалі, зробленому на основі недублених сириці тварин.
Пергамент - это дубленая сыромятная кожа Далее: https://uznayvse.ru/interesting-facts/samaya-pervaya-kniga-v-mire.html

Пергамент – это дубленая сыромятная кожа

До однієї з найдавніших книг відноситься «Синайський кодекс», датований IV століттям нашої ери. На його пергаментних сторінках написані християнські заповіти і послання.