Як заощадити на їжі – 7 порад

Під час кризи питання економії коштів на їжі турбує особливо гостро. Планування меню на тиждень вперед позбавить вас цієї проблеми. Ви будете менше витрачати часу на приготування їжі, а ваша сім’я – отримувати здорове збалансоване харчування. Як же навчитися витрачати на їжу менше грошей і часу? Пише fakty.ictv.ua.

Проаналізуйте харчові звички

Першим кроком на шляху до кулінарної дисципліни повинен стати аналіз своїх звичок. На це може піти цілий тиждень, а то й два. Краще скласти таблицю, в яку протягом 7-14 днів записувати, що їли на сніданок, обід, вечерю і перекуси і наскільки залишилися задоволені своєю їжею. Тільки так можна зрозуміти, що їсте, чого вам не вистачає і що потрібно змінити.

Опитайте домашніх

Дізнайтеся у домочадців, що з того, що є у вашому холодильнику, вони їдять, що їх не цікавить і як прийти до компромісу.

Інвентаризація холодильника

Необхідно перевірити вміст не тільки холодильника, але і поличок із крупами і консервацією. Можливо, щось викинути. Так ви будете твердо знати, що у вас є. Від цієї інформації можна буде відштовхуватися при складанні списку покупок і меню на тиждень.

Визначтеся з пріоритетами

Якщо бюджет не дозволяє розгулятися і накупити делікатесів, визначитеся з пріоритетами. Завжди є те, що хочеться купити, і те, що потрібно. При складанні списку покупок зверніть увагу, наскільки вам потрібен той чи інший продукт.

Складіть меню на тиждень

Для когось це найскладніше. Пропонуємо полегшити собі завдання, вибравши для тижневого меню певний принцип. Візьміть приклад у Шелдона з Теорії великого вибуху: кожен день тижня він знає, що буде їсти на вечерю, тому що по середах він їсть піцу, по п’ятницях – тайську їжу, а неділя – день спагетті.

Ви теж можете розписати тиждень таким чином, втім, принцип може бути й іншим. Наприклад, ви можете орієнтуватися на той вид білка, який піде на вечерю: понеділок – квасоля, вівторок – курка, середа – яловичина і так далі. Меню потрібно буде повісити на холодильник, а потім не викидати – ще стане в нагоді.

Складіть список покупок

Якщо ви вже проаналізували вміст холодильника і шаф і склали меню, цей пункт – найпростіший. Вам просто потрібно включити в нього інгредієнти запланованих продуктів, яких вам не вистачає, плюс те, що ви їсте на сніданок – кефір, фрукти, яйця, сир, молоко. Тут потрібно контролювати себе.

Заморожуйте залишки

Краще не купувати напівфабрикати, а робити голубці, котлети, пельмені самим. Це страви, на приготування яких ви витратите день – але скільки часу і сил потім заощадите. Заморожувати можна і зовсім готові страви. Загалом, все, що готується заздалегідь і на що йде насправді багато часу.