Як зберегти корисні речовини під час приготування їжі

Одразу після того, як фрукти та овочі зірвали, вони починають втрачати поживні речовини. Певною мірою цей процес допомагає уповільнити зберігання продуктів у холодильнику. Однак, для цього їх потрібно зберігати цілими, нарізані фрукти та овочі втрачають поживну цінність значно швидше, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Є й інші способи зберегти вітаміни, мінерали та корисні сполуки у продуктах. Ось, що ви повинні зробити, щоб ваші страви були не лише смачними, а і корисними:

Мийте продукти правильно. Фрукти та овочі потрібно мити тільки перед нарізанням. З листових овочів, таких як капуста та салат, потрібно видалити зовнішні листки, а потім ретельно промити під проточною водою ті, які збираєтесь використовувати. Якщо мити овочі після нарізання, це може призвести до втрати водорозчинних вітамінів, таких як вітамін С та вітаміни групи В. Також це може стати причиною перехресного забруднення.

Намагайтесь зберегти шкірку, коли це можливо. Шкірка фруктів та овочів – це джерело багатьох поживних речовин, включаючи клітковину. Звісно, не всі продукти можна їсти разом зі шкіркою, але краще видаляти її якомога тонше, щоб зберегти якнайбільше вітамінів. Ті фрукти та овочі, які можна їсти зі шкіркою, краще їсти цілими, тільки ретельно їх помийте.

Не нарізайте продукти надто дрібно. Якщо нарізати овочі та фрукти дуже дрібно, існує додатковий ризик окислення, втрати смакових якостей та поживних речовин. Що дрібніше ви ріжете продути, то більшою є поверхня, яка контактує з повітрям. Також окислення посилюється, якщо різати продукти тупим ножем.

Не замочуйте продукти на довго. Овочі та фрукти мають пористу структуру. Тривале замочування призведе до втрати водорозчинних вітамінів та вимивання інших поживних речовин.

Готуйте салати з-під ножа. Овочеві салати – це суперкорисна та поживна їжа, але тільки якщо вони свіжі. Заздалегідь нарізані овочі втрачають частку поживних речовин, а також можуть стати середовищем для розмноження шкідливих бактерій. Тому завжди нарізайте овочі безпосередньо перед вживанням.

Вживайте пророщені злаки. Пророщування – це простий, але ефективний спосіб збільшити дозу поживних речовин у зернах, бобових або овочах. Це допомагає збільшити концентрацію незамінних амінокислот, вітамінів, цинку, магнію, фолієвої кислоти та заліза.

Перейдіть на більш здорові способи приготування їжі. Смаження у фритюрі призводить до втрати жиророзчинних вітамінів. Тривалий вплив дуже високих температур призводить до денатурації білка. Перейдіть на більш здорові способи приготування їжі, такі як тушкування, варіння (зі збереженням бульйону), присмажування та запікання. Ніколи не використовуйте олію, на якій ви вже смажили, вдруге та намагайтесь не розігрівати їжу надто довго.

 

Фото: pixabay