Як жителі Дніпра відмовляються від пакетів

3 липня світ відзначив Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. У цей день багато жителів Дніпра шукали альтернативи пластиковим мішечкам, аби підтримати акцію, яка цього року була і в Україні – «День без поліетилену». В деяких містах доба розтягнулася на тиждень або надихнула на інші акції, які привертають увагу до проблеми та закликають позбутися зайвого й шкідливого.

Стимул співпрацювати

Усі ми розуміємо, що відмова на один день від пакетів, до яких ми так звикли, не вирішить проблему забрудненості планети і жодним чином не зменшить виробництво «шушунів». Хоча позитивні кроки вже є. Так, з 1 травня на законодавчому рівні набули чинності зміни до постанови Кабміну № 318 від 27 березня 2019 року. Це спроба уряду змінити ситуацію з забрудненням країни та планети в цілому. Її можна розглядати, як стимул для компаній, що вивозять побутові відходи, співпрацювати з організаціями, що займаються утилізацією та переробкою сміття. Адже, згідно з документом, якщо українці почнуть сортувати побутові відходи, то тарифи, які вони сплачують зараз за вивіз сміття, мають бути переглянуті. Проте поки люди самотужки шукають компанії, які займаються збором та збутом того, що можна переробити чи утилізувати.

Пошук альтернатив

2 роки тому у Дніпрі з’явилося громадське формування «Екологічний патруль», яке відслідковує та бореться з екологічними порушеннями в місті. Крім того, екопатруль за графіком їздить по різних районах й забирає у населення відсортовані, за встановленими ними правилами, побутові відходи.

«Наше формування складається вже майже з 60 людей – це екологи, юристи, громадські діячі. В червні минулого року ми запустили проект зі збирання вторинної сировини «Я_сортую_сміття». В рамках якого склали 4 маршрути із зупинками, по яким щонеділі їздить машина та збирає відсортоване. Маршрут охоплює всі райони Дніпра, з ним можна ознайомитись на нашій сторінці у Фейсбуці. Там же у закріпленому пості можна заповнити заявку, якщо недалеко від вашого будинку немає зупинки екомобіля. Також є інструкція по сортуванню. Головне правило – збирати чисте та стиснуте. Варто ополіскувати сміття від залишків їжі, бо потім воно певний час лежить на складі. Ми досортовуємо зібране на більше ніж 15 фракцій. До цієї роботи може долучитися кожен бажаючий», – розповіла працівниця громадського формування «Екологічний патруль» Марія.

За словами співробітників екопатруля, вони також влаштовують у Дніпрі громадські прибирання міста, під час котрих вже зібрали 42 куба сміття, з яких 6,1 куба відсортували, здебільшого скло та пластик. До екоруху в  Дніпрі вже долучилося 4 000 людей, 20 офісів та 5 ОСМД. Всі вони сортують те, що можна ще раз переробити, та те, що приймає екомобіль.

«Я дізналася про екоформування з фейсбуку і вже приблизно 7-8 місяців сортую. Те, що вони не приймають, йде у смітник. Звісно, намагаюся привчити себе не купувати зайвого, проте це не завжди виходить. Скажімо, не можу відмовитися від різних смаколиків у шуршиках-пакетиках, що шелестять. Їх не переробляють у нас, бо невигідно. А таких пакетів завжди найбільше: макарони, сухарики, печиво, цукерки, кава/чай, крупи, попкорн, кукурудзяні палички, чіпси тощо», – ділиться своїм досвідом мешканка Дніпра Марина.

Просвітницька місія

Також екопатруль взяв на себе просвітницьку місію і протягом навчального року 2018-2019 провів у 20 школах Кам’янського екоуроки та вставив їм баки для сортування. У наступному навчальному році такі заходи проводитимуть у Дніпрі. Таким чином діти дізнаються про те, як споживати так, щоб відходів було менше, як сортувати і що, врешті, можна зробити зі сміття.

«Існує безліч речей, які можна зробити з переробленої сировини. З макулатури – папір, серветки, туалетний папір, книжки. З тетрапаків – книжки та блокноти. Скло та метал можна переробляти майже безкінечно в нові пляшки, банки, посуд. Пластик – переробляють у гранули, з яких виготовляють тканину, одяг, наповнювачі для теплих речей, матраців, постільної білизни», – інформує працівник громадського формування «Екологічний патруль» Володимир.

Також він запрошує у неділю, 13 липня, всіх, у кого є ртутні та люмінісцентні лампи, пошкоджені термометри на площу Героїв Майдану. Безкоштовно здати шкідливе майно можна буде з 10.00 до 14.00 у наметі екопатрулю.

Розумне споживання

На жаль, не всі можуть відмовитися від шкідливих товарів: «Я погана людина, з точки зору збереження планети від забруднення, бо не можу відмовитися від пластикової плівки. Вона мені потрібна в роботі для того, щоб підтримувати стерильність простору. Вона допомагає убезпечити людей від контакту з чужим біологічним матеріалом, – каже тату-майстер Ганна. – Адже у моїй діяльності дуже важливо, щоб все було одноразове. От, якщо б була органічна плівка, я б стала найщасливішою людиною».

Пам’ятаймо, кожен з нас може трішки змінити стиль життя для збереження ресурсів, які ми щодня використовуємо. Наприклад, закривати воду, коли чистимо зуби, вимикати світло, коли виходимо з кімнати, шукати альтернативи своїм звичкам, тобто виходити на розумний рівень споживання.

 

Дар’я Мирошниченко, фото pixabay