Як зрозуміти, що в організмі підвищений рівень холестерину

Підвищений рівень холестерину в організмі збільшує ймовірність небезпечних серцево-судинних захворювань. При цьому далеко не завжди про високий холестерин говорять якісь яскраві симптоми. Як же зрозуміти, що є проблема? Про це в матеріалі ukrhealth.net.

Холестерин являє собою органічну жироподобну речовину, яка виробляється самим організмом (печінкою) а також надходить в нього з їжею (яйця, сир, молюски, жирне м’ясо). Розрізняють «хороший» холестерин (ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ і «поганий» холестерин (ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ). Для здоров’я небезпечно насамперед підвищення “поганого” холестерину, що робить людину схильною до атеросклерозу.

З точки зору науки підвищений холестерин у крові може бути пов’язаний з генетикою, а також з впливом неправильного харчування, вживання у великій кількості продуктів з високим вмістом трансжирів у сукупності з нездоровими звичками, курінням і відсутністю фізичних вправ. Крім того, на рівень холестерину можуть впливати такі фактори, як вік, хронічні хвороби, стать.

Як зрозуміти, що рівень холестерину в організмі підвищений? Медики відзначають, що високий рівень холестерину може не мати виражених симптомів. Серед ознак, які вказують на дуже високий рівень холестерину, виділяються такі:

– біль у грудях;
– стенокардія;
– біль, що виникає при ходьбі.

Щоб дізнатися свій рівень холестерину, необхідно здати аналіз крові. Найефективнішим способом контролю холестерину в організмі є раціон і здорові звички. Ось що, зокрема, рекомендують вчені.

  • Вживати мінімум два рази на тиждень в їжу рибу, багату омега-3, таку як сардини, оселедець, скумбрія, форель. Її споживання допомагає зменшувати запалення, захищає від хронічних захворювань серця.
  • Намагатися зменшувати кількість цукру в своєму раціоні і обмежувати споживання продуктів, насичених жирами і трансжирами.
  • Кожен день їсти фрукти і овочі. Їх вітаміни і мінерали допомагають організму боротися з поглинанням поганого холестерину.
  • Їсти клітковину – не менше 30 грамів в день. Продукти з клітковиною зменшують вбирання холестерину в кров.
  • Не перевтомлюватися. Стрес здатний викликати підвищення рівня «поганого» холестерину.
  • Підтримувати активність. Хоча б на рівні 20-30 хвилин в день.