Яка небезпека чатує на вас у громадському басейні

Влітку багато жителів міста полюбляється поєднувати активний відпочинок. Похід до спортзалу чи просто вільний час в басейні. Обрати басейн можна на будь-який смак та гаманець, а от що ще на вас чекатиме у блакитній воді, дізнавались «Вісті Придніпров’я».

По-перше, за правилами у будь-який басейн відвідувачів допускають тільки за наявності висновку про стан здоров’я. Але жодних гарантій ці довідки не дають. Ви можете вважати себе здоровим і не звертати уваги на симптоми інфекційного захворювання, що поселилося у вашому організмі. В ідеалі, воду в басейні регулярно спускають і хлорують, його миють. Але, якщо це громадське водоймище, туди регулярно приходять різні люди. І, оскільки купаємося ми без верхнього одягу, усіляким інфекціям, на перший погляд, легко дістатися до нашого тіла.

За яких причин можна підхопити хворобу:

1. Якщо басейн не відповідає санітарним нормам.
2. Якщо на тілі є рани.
3. Якщо імунітет ослаблений.

Бактерії і грибкові захворювання легко потрапляють до організму, якщо він ослаблений. Мікроби підстерігають скрізь: у воді, на бортах, на взутті й підлозі.

Чим можна заразитися в басейні: грибкова інфекція; інші інфекції, що викликають появу бородавок, вузликів на шкірі; лишай; лямбліоз; гепатит А; бактеріальна дизентерія. Але зауважте, що гонореєю та іншими венеричними захворюваннями, які передаються статевим шляхом, у басейні заразитися не можна.

Ще одна небезпека

Велика концентрація дезінфікуючої речовини загрожує подразненням шкіри. Небезпечні також хлорорганічні речовини, що утворюються в невеликих кількостях як побічні продукти: хлороформ, хлораміни і навіть смертельно небезпечні діоксини. «Хлорка» сама по собі дратує і відлущує шкіру, а якщо у воді все-таки залишилися шкідливі мікроорганізми, в пошкодженій таким чином шкірі вони швидше викличуть запалення. Збільшується і вірогідність запалення і зараження патогенними мікроорганізмами відразу після басейну – в роздягальні.

Що робити

По-перше, не відвідуйте басейн, якщо ви хворі хоч би на легку застуду. Ваш імунітет ослаблений, і до вас може легко пристати будь-яка хвороба. Також не слід користуватися чужими речами, наприклад, рушниками або капцями. Нікому не давайте і власних речей. Саме таким шляхом найчастіше передається інфекція. Для захисту від грибка треба до і після відвідування басейну обробляти стопи ніг протигрибковою маззю.
Знаходячись в басейні, прагніть по можливості уникати зіткнень з іншими відвідувачами, особливо з незнайомими. Відвідуйте басейн у денний час, коли там менше народу. Відповідально підходьте до вибору басейну. У нього повинна бути хороша репутація, спитайте знайомих, почитайте відгуки в Інтернеті).

Обов’язково ходіть по території басейну в своїх капцях, вони повинні бути не занадто відкриті. Краще не ходи босоніж. Ніколи не ковтайте воду при купанні. Це призводить до зараження лямбліозом, дизентерію, гепатитом А.

І, звичайно, мийтеся перед купанням і після нього. Використовуйте антибактеріальний та протигрибковий миючий засіб.

Порада

Вибирайте басейни з комбінованим очищенням води – хлоруванням і озонуванням. Якщо ще при підході до води починає «різати» від хлору очі – краще в такий басейн взагалі не залазити.