Які переваги мають власники електронних касових апаратів

В Україні підприємці можуть використовувати два види касових апаратів: класичний, який видає паперові чеки, та програмний – він може бути «вмонтований» у планшет або смартфон, та видає електронні чеки.

Обидва мають однакову юридичну силу.

ВИДАЧА ЧЕКІВ

У разі придбання звичайного касового апарату підприємець повинен також закупити папір та укласти договір на обслуговування роз­рахункової «машини». Для того щоб використовувати програмний касовий апарат, додаткових витрат не потрібно – лише наявність смартфона чи планшета.

«Програмний касовий апарат можна зареєструвати в особистому кабінеті на нашому сайті. Підприємець сам обирає, з яким розрахунковим апаратом йому краще працювати. Чеки, видані на програмній «касі» та у традиційній, мають однакову юридичну силу», – говорить заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в області Роман Дудник.

У разі ж поломки звичайного реєстратора касових операцій – продавцю доводилось вводити всі операції, які були проведені по розрахункових квитанціях. Ті, хто має електронний касовий апарат, також є зарезервовані «можливості» – це фіскальні чеки на 200 номерів, що видаються покупцю у випадку, коли не працює на смартфоні чи планшеті Інтернет. Отже, без Мережі продавець може працювати близько 36 годин, але не більш ніж 180 годин на місяць.

ЗБІЛЬШЕНО ЛІМІТ

Обов’язково викорис­товувати касовий апарат мають ті суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють продаж лікарських засобів, побутової техніки, підакцизної групи товарів – сигарети, алкоголь, а також ювелірні вироби.

«Однією з останніх змін в оподаткуванні є те, що суб’єкти господарювання, які працюють за спрощеною системою оподаткування та знаходяться на 2-4-й групах у своїй діяльності, до 1 січня 2021 року мали обсяг обороту близько 1 мільйона гривень – могли працювати без застосування реєстратора розрахункових операцій, то тепер ліміт збільшено до 1 млн 320 тис. грн.

Якщо ж платник податків торік мав прибуток понад 1 мільйон гривень, то він з цього року повинен автоматично використовувати касовий апарат до кінця дії його свідоцтва», – сказав Роман Дудник.

Тамара Бєлкіна
фото: з відкритих джерел