Який мед від чого допомагає

Досвідчені лікарі, які добре знають склад меду і його лікувальні властивості, зазвичай рекомендують його пацієнтам, наприклад похилого віку, а також хворим і виснаженим людям, що потребують швидкого відновлення сил. З цією ж метою дуже корисно вживати мед спортсменам, щоб максимально швидко відновлювати витрачену енергію. Пише kreschatic.kiev.ua.

За походженням розрізняють падевий, квітковий і змішані види меду. Падевий мед буває рослинного і тваринного походження. Падь – це солодкувата рідина, що містить цукристі речовини, які виділяються листям і пагонами рослин або ж виробляються залозами деяких комах. Всі комахи, виділяють падь, живляться соками рослин, тому падь, зібрана у різних комах, відрізняється за своїм складом і властивостями.

Падевий мед гуще квіткового, має колір від світло-бурштинового до темно-бурого (світлий – зібраний з хвойних дерев, темний – з листяних). Його аромат виражений слабо, а смак менш приємний. Падевий мед не шкідливий, але не володіє лікувальними якостями квіткового меду.

Квіткові види меду найбільш цілющі. Натуральний квітковий мед є продуктом переробки зібраного бджолами квіткового нектару, і тому його лікувальні властивості безпосередньо залежать від тих рослин, з яких він був зібраний.

Акацієвий мед застосовується проти кашлю і як антисептичний засіб. Мед з білої акації в рідкому вигляді майже прозорий, має приємний смак і запах квітів акації.

Мед з буркуну білого розріджує кров, посилює кровообіг, знімає запалення внутрішніх органів. Має відхаркувальну і заспокійливу дію. Застосовується при лікуванні стенокардії, гіпертонії, тромбозів коронарних судин, при бронхіті і туберкульозі легень, ревматизмі, при застарілому кашлі, мігрені і безсонні, а також при клімактеричних симптомах і як стимулятор молока у годуючих матерів. Буркуновий мед володіє високими смаковими якостями і тонким ароматом. Має білий, іноді світло-янтарний колір, приємний ніжний смак.

Гречаний мед володіє своєрідним ароматом і специфічним смаком, «лоскоче горло». Цей мед темно-жовтого кольору з червонуватим відтінком. При кристалізації він перетворюється в салообразну дрібнозернисту або грубозернисту масу. Володіє поживними і лікувальними властивостями. Корисний для зміцнення серцевого м’яза, профілактики та лікування ішемії, стенокардії, при серцевих болях.

Каштановий мед з кінського каштана має світлий, а з їстівного – темний колір. Цей мед дуже рідкий, до того ж гірчить і володіє неприємним присмаком. Володіє вираженими протимікробними властивостями, рекомендується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і нирок.

Липовий мед має заспокійливу дію, лікує кашель, рятує від безсоння. Він рекомендується при грипі, катарі бронхів, запаленні кишечника і сечового міхура. Липовий мед є одним з кращих сортів меду, він володіє сильним і приємним ароматом, власним специфічним смаком, який легко розпізнається навіть у суміші з іншим медом. Колір меду білий, іноді абсолютно прозорий, нерідко світло-бурштиновий, рідше жовтуватий або зеленуватий.

М’ятний мед має болезаспокійливу, загальнозміцнюючу, антиспастичну дію, покращує травлення, приймається також при дискінезіях жовчного міхура та шлунково-кишкового тракту. Мед з м’яти має запах цієї рослини, колір від бурштинового до іржаво-червоного.

Конюшиновий мед надає сечогінну, відхаркувальну дію, є хорошим засобом проти проносу. Конюшиновий мед збирається бджолами з конюшини повзучої, має в більшості випадків світлий і світло-янтарний колір, володіє своєрідним смаком і ароматом.

Мед з різнотрав’я з сурепкой незамінний як загальнозміцнюючий засіб. Він чудово регулює роботу кишечника, робить благотворний вплив на печінку, є хорошим антисептиком при шкірних захворюваннях.

Мед, зібраний з дерев хвойних порід, чудово допомагає при хворобах дихальних шляхів і сечовивідної системи. Надає антисептичну, протизапальну і заспокійливу дію. Цей мед відрізняється своєрідним смолистим смаком і ароматом.

Тютюновий мед виробляється у місцях, де культивують тютюн. Його колір нагадує какао і має специфічний запах і різко виражений присмак тютюну, тому в їжу його не вживають. Зазвичай його використовують лише для ароматизації тютюну, так як він має слабку протимікробну дію.

Змішаний мед виходить при переробці бджолами нектару, зібраного з різних рослин. Зазвичай такий мед називають за місцем його збору: лісовий, степовий, луговий, гірський.

Луговий мед виходить з нектару лугових квітів: кульбаби, грициків, чебрецю, дикої герані, конюшини. Буває від світло-жовтого до темно-жовтого кольору, має приємний аромат і солодкий смак. Володіє високими живильними і лікувальними властивостями, пом’якшує кашель, протизапальну і болезаспокійливу дію. Дуже корисний мед у сотах, оскільки разом з медом в організм надходять вітаміни, які містяться у воску, до того ж віск благотворно впливає на зуби і ясна.