Якою мовою навчатимуться школярі у Дніпрі?

У Дніпрі керівники 162 міських шкіл обговорили питання дотримання мовного законодавства під час організації освітнього процесу в навчальних закладах.

За день до наради під стінам мерії відбулась акція протесту, під час якої учасники заходу вимагали заборонити російську мову в українських школах. Зокрема, батьки були незадоволені тим, що вчитель одного з навчальних закладів Дніпра вела уроки російською.

Проте у міськраду також надходять звернення від батьків, які хочуть, щоб їхні діти навчалися саме російською мовою. Та, за словами заступника міського голови Олександра Шикуленка, таких заяв – небагато. Більше незадоволених постів у соціальних мережах, аніж офіційних звернень.

Своєю чергою, в міській раді не вважають мовне питання проблемним. «Головна наша мета – створити комфортні умови учням для їхнього навчання згідно з вимогами Закону України «Про освіту», – говорить Олександр Шикуленко. У даному ж документі йдеться про те, що викладання в закладах освіти повинне здійснюватися державною мовою. Школи мають збільшити кількість годин тих предметів, що вестимуться саме українською мовою. І такий поступовий перехід повинен відбутися до 2020 року.

Також законом передбачено, що батьки, які хочуть, щоб їхня дитина навчалася тією чи іншою мовою, мають право звернутися до адміністрації школи та вимагати цього. «Водночас, ми намагатимемося максимально забезпечити права представників національних меншин щодо навчання дітей рідною мовою», – зазначив заступник мера.

Коментар

Тетяна Гайдар, директор російськомовного НВК №70:

– Діти спілкуються як російською, так і українською. За програмою – даних предметів по 5 годин на тиждень. Усі заходи ми проводимо державною мовою. ЗНО наші учні складають на рівні дітей з україномовних шкіл.

Анна Дікун