Яку суму аліментів примусово сплатили мешканці Дніпропетровської області

Державні виконавці Дніпропетровської області за минулий, 2020 рік найбільше боргів стягли з неплатників аліментів. Цьому питанню службовці приділяють найбільше уваги: 44 тис. дітей отримали законні гроші від одного з батьків. З метою виявлення майна боржника та для спілкування з ним державні виконавці взаємодіють з органами місцевого самоврядування та правоохоронцями.

ЗАСТОСУВАННЯ ШТРАФІВ

Органи державної виконавчої служби області торік стягли майже 884 млн грн аліментів, 83 млн грн заборгованості із заробітної плати, 195 млн грн на користь бюджету та майже 65 млн грн виконавчого збору. «В пріоритеті служби – стягнення заборгованості по аліментах та зарплаті. Наші співробітники приділяють цим питанням найбільше уваги і вживають усіх заходів для швидшої реалізації рішення судів. Так, у 2020 році майже 44 тис. дітей отримали кошти. До таких боржників застосовуються штрафи, заборона на користування автомобілем, зброєю, суспільно-корисні роботи. Якщо людина заборгувала аліменти за більш ніж 4 місяці – держвиконавець уже накладає відповідні обмеження. Це ефективні заходи, і боржники намагаються швидше розрахуватись», – сказав керівник Південо-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Іван Легостаєв. Він зазначив, що штрафи, які стягуються з неплатників аліментів, витрачають не на користь держави, а спрямовують їхнім дітям. Так, якщо заборгованість складає рік – штраф за це 20% повної суми, якщо два роки – то вже 30%, три роки – 50% штрафу від суми заборгованості.

З тими, хто тривалий час не сплачував за комунальні послуги, ведеться постійна робота. На майно боржників накладають арешт та описують його. До них виконавча служба навідується разом із працівником комунального підприємства, якому завинив користувач послуг. «Найчастіше описується техніка, меблі, іноді предмети гардероба та прикраси. Після цього боржник швидко знаходить гроші для сплати боргу», – зазначив Іван Легостаєв.

РОБОТА ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Нинішній карантин вніс свої корективи у роботу виконавчої служби. «Прийом громадян зараз обмежено, але можна дізнатись необхідну інформацію та отримати довідку на порталі iGov. «Найпопулярніші запити дніпрян – це різноманітні довідки щодо стану виконавчого впровадження або заборгованості зі сплати аліментів, або щодо розміру боргу, який стягується. Усі ці довідки можна замовити в онлайн-режимі та отримати їх безконтактно», – сказав Іван Легостаєв.

ТАМАРА БЄЛКІНА