Ясно та екологічно: LED-ліхтарі на Придніпровській ТЕС допомогли знизити викиди вуглецю

Менше викидів та більше світла. На ДТЕК Придніпровській ТЕС модернізували освітлення відкритого розподільного пристрою. Там встановили понад 150 нових LED-ліхтарів. Завдяки економічності вони вже дозволили знизити викиди вуглецю на 308 тон, а ще підвищили безпеку роботи в темну пору доби. Тепер енергетикам працювати ясно, як вдень.

Компанія YASNO Energy Efficiency на умовах договору енергосервісу (ЕСКО) профінансувала та встановила на відкритому розподільному пристрої Придніпровської ТЕС 156 LED-світильників. Ці ліхтарі мають форму вуликів та споживають на 90% енергії менше, ніж старі лампи, що стояли тут раніше. Також повністю замінили щитові, проклали понад 6 тис. метрів силового кабелю та встановили систему обліку електроенергії, яку використовує освітлення. Нові світильники українського виробництва зможуть працювати 10 років без заміни та без погіршення якості світлового потоку.

«Нові ліхтарі – це внесок в модернізацію станції, а головне – це інвестиція в безпеку праці. Тому що життя та здоров’я наших працівників – найголовніша цінність. Ці світильники забезпечують комфортний рівень освітлення – мінімум 10 люкс, що дуже важливо під час нічних робіт на електроустановках. Вони довговічні і зможуть прослужити майже сто тисяч годин без заміни», – розповів директор ДТЕК Придніпровської ТЕС Анатолій Боричевський.

Електрики Придніпровської ТЕС уже оцінили нове обладнання. Кажуть, світла багато не буває.

«Тепер працювати набагато краще та безпечніше. Детально видно всі елементи обладнання, не завжди є потреба вмикати кишенькові ліхтарі. Робочі місця та маршрути проходів добре освітлені», – поділився електромонтер Руслан Дубина.

Також відчутна істотна економія електроенергії: з моменту введення нових ламп в експлуатацію фактична економія склала понад 350 тис. кВт∙год. В еквіваленті це дорівнює скороченню викидів вуглецю на 308 тон.

«Цей проєкт – наш внесок у модернізацію Придніпровської ТЕС. Адже планується, що у 2020 році використання нових світильників дозволить зекономити як мінімум 1 мільйон кВт∙год або скоротити викиди вуглецю на майже 900 тон», – підкреслив директор YASNO Energy Efficiency Сергій Чулков.

Більше 30 аналогічних освітлювальних проектів постачальник електроенергії та енергоефективних рішень YASNO реалізував ще на 4 електростанціях та 11 інших промислових підприємствах.