ЮМЗ не виконує рішення суду щодо погашення боргу за електроенергію

Державне підприємство «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» накопичило борг за електроенергію у 242,5 млн грн і не виконує зобов’язання щодо його погашення. Два місяці тому, 15 липня 2015 року, енергопостачальна компанія ДТЕК Дніпрообленерго відповідно до законодавства частково обмежила постачання електроенергії ПМЗ ім. Макарова. Застосовані санкцій не спонукали боржника почати погашати заборгованість. Оскільки рішення суду не виконуються, ДТЕК Дніпрообленерго змушений ініціювати блокування розрахункових рахунків ЮМЗ.

Блокування рахунків не дозволить ПМЗ ім. Макарова самостійно, на власний розсуд, розпоряджатися грошовими коштами. Виконавча служба в автоматичному режимі буде здійснювати їх списання.

Історія боргів за електроенергію з ЮМЗ тягнеться з 2013 року. Для розв’язання ситуації у Дніпропетровській обласній державній адміністрації було створено робочу групу у складі представників облдержадміністрації, керівництва заводу й енергопостачальної компанії ДТЕК Дніпрообленерго. Члени групи всебічно підійшли до питання — було розроблено план реструктуризації боргу. Спільно група проаналізувала всі екологічні та промислові ризики машинобудівного заводу. ПМЗ ім. Макарова як учасник робочої групи брав на себе зобов’язання з погашення боргу, однак жодного разу їх не виконував.

Треба зазначити, що заборгованість ПМЗ ім. Макарова за електроенергію станом на 1 вересня 2015 року вже перевищила 242,5 млн грн. Рівень розрахунків становить лише 17%, щомісяця борг збільшується в середньому на 6,2 млн грн.

Незважаючи на той факт, що 15 липня ДТЕК Дніпрообленерго здійснило відключення трьох ліній, і на цей момент електропостачання здійснюється через один ввід, керівництво ПМЗ ім. Макарова не вжило жодних дій, щоб почати виконувати зобов’язання. ЮМЗ у липні мав сплатити ДТЕК Дніпрообленерго 6,3 млн грн, у серпні — 10 млн грн. На цей момент проплат не було.

З огляду на цей факт, ДТЕК Дніпрообленерго й далі змушене обмежувати постачання електроенергії ПМЗ ім. Макарова, а також ініціювати блокування розрахункових рахунків підприємства-боржника. «Всі підприємства паливно-енергетичного сектору країни зараз цілодобово працюють на те, щоб підтримувати роботу енергосистеми України. Оплата за електроенергію — це один із ключових складників загальної стабільності. Споживачі мають повністю оплачувати куплений товар, ми — обленерго — маємо розрахуватися за придбану електроенергію у ДП «Енергоринок». Він, зі свого боку, зобов’язаний розплатитися з електростанціями, — зазначив директор із продажу ДТЕК Дніпрообленерго Юрій Федько. — Чим менший відсоток оплат, тим менше шансів для стабільної роботи енергосистеми. Ми будемо рішучі в заходах до всіх без винятку боржників, оскільки несемо високу відповідальність і за надійне постачання електроенергії нашим клієнтам, і за підготовку до опалювального сезону 2015–2016 років».

 

Залишити відповідь