Юридичні консультації: необхідність проведення індексації заробітної плати та як прорахувати її розмір

До редакції надходять багато листів із запитаннями юридичного плану. Сьогодні питання стосується індексації заробітної плати. На нього відповідає юрисконсульт ПП «Адвокатське бюро Олега Бовкуна» Циб Сергій Вікторович.

Працюючи на підприємстві повний робочий день, я отримувала мінімальну заробітну плату. Нещодавно я дізналась про необхідність проведення індексації заробітної плати. Чи можу я вимагати проведення індексації за минулі роки та як прорахувати її розмір?

Згідно з частиною шостою статті 95 Кодексу Законів про Працю заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до статті 33 Закону України “Про оплату праці” у період між переглядом розміру мінімальної заробітної плати індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством.

Суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, входять до складу фонду додаткової заробітної плати згідно з підпунктом 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати.

Згідно з частиною другою статті 233 КЗпП у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Таким чином, індексація є складовою частиною заробітної плати, є додатковою заробітною платою і, у разі порушення законодавства про оплату праці в частині її виплати, працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому індексації заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Індексація заробітної плати здійснюється на підставі Закону України “Про індексацію грошових доходів населення”. Розрахунок необхідно здійснити за кожен місяць у котрому індексація не здійснювалась. Вам необхідно знати суму мінімальної заробітної плати за конкретний період (встановлюється Законом про Держбюджет) та індекси споживчих цін на товари та послуги до попереднього місяця (дані містяться на сайті Державної служби статистики).

Якщо індекс споживчих цін на товари та послуги за попередній місяць перевищує поріг індексації (103 відсотки з 01.01.2016 р), необхідно від цього індексу відняти 100 відсотків і результат помножити на мінімальну заробітну плату – це і буде сума індексації. Якщо індекси споживчих цін на товари та послуги за попередній місяць не перевищує поріг індексації необхідно помножити його на індекс за наступний місяць поки поріг індексації не буде перевищено.

Приклад якщо у березні індекс споживчих цін – 101 відсоток а у квітні – 103 відсотки при порозі індексації у 103 відсотки, а мінімальна заробітна плата складає 1450 грн. то у травні індексація складе: (101%*103%-100%) *1450 = 58,44 грн.

Якщо у Вас виникли запитання телефонуйте – (050) 571-21-50; (097) 241-56-34; або пишіть запитання: dnepropetrovsklawyer@gmail.com і ми дамо вам відповідь у наступному номері газети чи на сайті.

Залишити відповідь