Юристи консультують: чи потрібно оформлювати трудовий договір при прийомі на роботу

На моє підприємство необхідно найняти нового робітника. Чи обов’язково зараз оформлювати трудовий договір, або ж достатньо наказу про прийняття на роботу. На це запитання нашого читача відповідає юрисконсульт ПП «Адвокатське бюро Олега Бовкуна» Циб Сергій Вікторович.

Діюче законодавство у сфері праці передбачає обов’язок укладення трудового договору з працівником. Так, згідно з частиною 3 статті 24 Кодексу Законів про Працю України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Водночас ч. 3 ст. 24 КЗпП не передбачає обов’язковості укладання трудового договору як окремого документа з усіма працівниками. Обов’язок щодо укладення письмових трудових договорів у вигляді окремого документа виникає в роботодавця лише у випадках, передбачених ч. 1 ст. 24 КЗпП, а саме: при організованому наборі працівників; при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я; при укладенні контракту; у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі; при укладенні трудового договору з неповнолітнім; при укладенні трудового договору з фізичною особою.

Отже, якщо працівник приймається на роботу за наказом, незалежно вiд наявності підписаного сторонами трудового договору у вигляді окремого документа, трудовий договір як угода мiж сторонами iснує в будь-якому разі.

Юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Проте, у випадку, якщо Вам не потрібен працівник на постійній основі, Ви можете укласти з ним договір на виконання конкретної роботи, без укладання трудового договору. Укладення договорів цивільно-правового характеру не регулюється ст. 24 КЗпП, а отже і повідомляти про прийняття працівника на роботу, у даному випадку не потрібно.

Залишити відповідь