Юристи консультують: все про виплату зарплати під час служби в ЗСУ

Я перебуваю на службі у Збройних силах України по контракту з 01.04.2016 року та є учасником бойових дій, що підтверджується посвідченням. На підприємстві, де я працював на момент призову та фактично продовжую працювати мені виплачували середньомісячний заробіток лише перші десять місяців служби, а зараз перестали. Чи маю я право на постійну компенсацію середнього заробітку під час служби? Чи можу я звернутися до суду для вирішення даного спору?

На дане питання відповідає Костенко Оксана Миколаївна юрисконсульт ТОВ ЮК «Юрист 24-7».

Відповідно до частини 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Отже, до дня фактичного звільнення з контрактної служби за вами зберігається ваше місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві.

У разі порушення вашого  конституційного права  ви можете звернутися до  суду та/або написати претензію підприємству, яке не виплачує середньомісячний заробіток.

У випадку подання до суду у вас є право обрати до якого суду звернутися, оскільки трудові спори мають альтернативну підсудність (відповідно до статтей 109 та 110 Цивільного процесуального Кодексу). Ви можете подати в суд або за вашим  зареєстрованим місцем проживання або за юридичною адресою підприємства, яке не виплачувало вам середньомісячний заробіток.

Для підрахування невиплаченої заробітної плати вам необхідно взяти або виписку з зарплатної банківської картки або з форму ОК-5 з Пенсійного фонду або від підприємства на якому працюєте довідку про середньомісячну заробітну плату. На підставі даних документів порахувати середньоденний заробіток та помножити на кількість робочих днів, за які вам не виплачувався середній заробіток. Це буде заборгованість підприємства та ціна вашого позову.

Якщо у Вас виникли правові запитання – телефонуйте – 0961714209, 0933545165, або пишіть запитання: jurist24.7@gmail.com і ми дамо вам відповідь.