Юристи консультують: все, що потрібно знати про лікарняний

Я ще у червні була на лікарняному, так як листків тимчасової непрацездатності у нашій лікарні немає (через відсутність бланків) чи може довідка, видана лікарем, бути підтверджуючим документом причини відсутності на роботі, протягом зазначеного в ній періоду і підставою для компенсації?

На дане питання відповідає Костенко Оксана Миколаївна юрисконсульт ТОВ ЮК «Юрист 24-7.

Якщо довідка була видана посадовими особами закладу охорони здоров’я в межах їхньої компетенції та з дотриманням вимог чинного законодавства, а зазначена в довідці інформація є достовірною та свідчить про те, що ви впродовж зазначеного у довідці періоду дійсно знаходився на лікуванні в закладах охорони здоров’я чи про те, що його стан здоров’я не дозволяв вам виконувати свою трудову функцію, то в такому випадку ваша відсутність на роботі має вважатися такою, що сталася з поважних причин.

Щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування, то тимчасова непрацездатність працівника не може посвідчуватися будь-яким іншим документом, ніж листок непрацездатності встановленого зразка. Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності. Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця  у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Так, згідно з ч. 1 ст. 31 цього ж Закону підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Отже, у вас відсутнє право на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, яка підтверджується не листком непрацездатності, а іншим документом (в даному випадку довідкою), але ваша відсутність на роботі має вважатися такою, що сталася з поважних причин.  Щодо підприємства на якому ви працюєте, то у нього відсутній обов’язок оплачувати вам дні тимчасової непрацездатності, яка підтверджується довідкою.

Якщо у Вас виникли правові запитання – телефонуйте – 0961714209, 0933545165, або пишіть запитання: jurist24.7@gmail.com і ми дамо вам відповідь.