Юристи консультують: Як військовослужбовцю-контрактнику звільнитись в запас

Ще у 2013 році я уклав контракт з міністерством оборони України, строк якого вже закінчився. Проте, у звільненні мене в запас було відмовлено з посиланням на дію особливого періоду. Чи правомірні такі дії?

В силу положень частини 9 статті 23 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», у разі настання особливого періоду для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених абзацом другим частини третьої цієї статті та частиною восьмою статті 26 цього Закону.

Для відповіді на ваше питання необхідно відповісти на інше, – Чи діє в Україні особливий стан? Наразі у судовій практиці є дві позиції щодо даного питання, відповідно до першої позиції особливий стан в Україні діє до моменту оголошення рішення про демобілізацію, це також позиція органів Міністерства оборони України, проте, в даному випадку, цікавіша інша позиція закріплена у судовій практиці, на ній ми зупинимось детальніше.

Отже, за змістом норм законодавства України особливий період настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію та охоплює час мобілізації, а в разі оголошення стану війни – воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Таким чином, дія особливого періоду, під час якого допускається продовження строку контракту, обмежується строками, встановленими для проведення мобілізації, або часом, протягом якого діє воєнний стан і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

В умовах відсутності рішення про оголошення війни або мобілізації, чи закінчення строків, встановлених для проведення мобілізації, особливий період не діє.

За таких обставин, підстави, з якими Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» пов’язує можливість продовження контракту понад встановлені строки – відсутні, відтак відмова у припиненні Контракту не ґрунтується на вимогах чинного законодавства.

Продовження строку військової служби за контрактом в особливий період повинно бути також пов’язаним з існуванням дійсної, реальної загрози безпеки держави, її територіальної цілісності та політичної незалежності від застосування сили або загрози її застосування. У даному випадку призупинення реалізації конституційних прав шляхом продовження строку проходження військової служби в умовах відсутності мобілізації чи воєнного стану, а відтак і особливого періоду та за умов відсутності обставин вираженої іноземної військової агресії є незаконним

Підсумок: Судова практика щодо звільнення у запас контрактників продовжує формуватися. Проте вже зараз є судові рішення про звільнення військовослужбовців у запас у зв’язку з відсутністю особливого стану в Україні (після закінчення строків проведення мобілізації 22 серпня 2015 року), отже рекомендуємо звертатись до суду за захистом Ваших прав.

Залишити відповідь