З 1 січня українці будуть декларувати доходи по-новому

Із першого січня 2016 року запроваджується нова форма декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів та зареєстрована в Міністерстві юстиції. Про це йдеться у повідомленні Державної фіскальної служби.

Як наголошується, для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору.

«Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається», – повідомляє ДФС.

Крім того, для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків – з 7 до 4.

Тепер додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при: отриманні доходів від двох та більше податкових агентів; операціях з інвестиційними активами; отриманні іноземних доходів; визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Також зазначається, що значна кількість інформації, яка раніше заповнювалась в додатках, наразі відображається в самій декларації. Так, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалась в окремому додатку, тепер відображається в декларації.

«Фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку раніше заповнювали декларацію і додаток, в якому визначали реквізити всіх первинних документів за понесеними витратами. Тепер такі фізичні особи заповнюють лише декларацію, в якій відображають загальну суму понесених витрат та суму податку до повернення», – повідомляє прес-служба.

Інформація про отримані доходи та перелік майна, яке надається в оренду (суборенду) також без заповнення додатку відображається в декларації.

«Одним з нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність або підприємець, який перебуває на загальній системі», – заявили у фіскальній службі.

У ДФС нагадали, що за результатами 2015 року фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи до 10 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи.

Залишити відповідь