За електронну сигарету штрафуватимуть як за звичайну

В Україні планують заборонити куріння електронних сигарет у громадських місцях. Такий законопроєкт Верховна Рада ухвалила у першому читанні.

Зараз уже існує заборона на паління тютюнових виробів, крім спеціально відведених для цього місць. За порушення – адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

Обмежувати права курців в Україні почали ще з 2017 року – саме тоді вводилися певні обмеження щодо місць для куріння і можливості вільно димити цигаркою. В країні діє закон, який забороняє курити, зокрема в громадських місцях, – це зупинки транспорту, територія біля шкіл, садочків, у парках, скверах, закладах харчування, якщо там не передбачені відведені площі для цього. Та такі обмеження не стосувались тих, хто «смалить» електронні сигарети, тож нині можно­владці дібрались і до них.

«Електронні сигарети також небезпечні. Не до кінця досліджено їхній вплив як на курця, так і на того, хто знаходиться поруч, тож такі нововведення – правильні і логічні з точки зору пропагування здорового способу життя. Так влада хоче уберегти підлітків від негативного впливу куріння», – зазначив адвокат Андрій Верба.

За його словами, якщо закон буде проголосовано, то електронні сигарети та вейпи прирівняють до звичайних і за їх куріння у забороненому місці передбачатиметься аналогічна адміністративна відповідальність – штраф від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зараз в Україні можна палити тільки у спеціально відведених для цього місцях, де є відповідна позначка. Необхідність нового закону зумовлена тим, що нині право­охоронці не можуть притягти до відповідальності тих, хто курить електронну сигарету в забороненому місці, бо в діючому законі не існує поняття «електронна сигарета», а є лише «табачні вироби», тож за паління останніх тільки і можуть штрафувати.

Тамара Бєлкіна
фото: з відкритих джерел