Захищайте себе правильно: дніпрянам дали корисні поради

Коли стовпчик термометра у Дніпрі опустився нижче нуля, а синоптики прогнозують наближення холодів, час замислитися над тим, як захистити себе. У найлютішу погоду існують певні «сигнали» з боку організму, аби ми зрозуміли – він потребує тепла. Чи допоможуть нам у цьому стереотипні способи зігрівання, наприклад, занурення тіла у гарячу ванну? На це та інші запитання відповіла експерт МОЗ України зі спеціальності «дерматовенерологія», професор, доктор медичних наук Тетяна Святенко.

Перші ознаки ураження

– Розкажіть, будь ласка, про обмороження та переохолодження загалом.

– Дана тема досить ак­туальна, адже в Україні спостерігається похолодання. Що таке обмороження? Це зміни, які відбуваються в організмі людини під впливом низької температури. Залежно від цього впливу існують чотири ступені обмороження. Під загрозою опиняється не тільки шкіра, але й інші органи та системи. Насамперед від морозу страждають відкриті ділянки тіла: обличчя, кінчик носа, вушні раковини, долоні. Досить швидко можна зазнати ушкоджень, якщо неправильно вдягатися: важливо, аби одяг не був дуже тісний. Щоб зберігалося тепло, повинен бути простір між одягом та тілом. Слід зазначити, що обмороження може статися навіть за температури трохи вище нуля градусів, якщо довго перебувати на вологому повітрі.
Переохолодження – менш загрозливий стан, хоча й викликає небажані зміни в організмі. Якщо людина зазнає неважких ушко­джень, то не потребує допомоги лікарів.

– За якими ознаками виявляється обмороження легкого ступеня?

– Людина буде почувати себе некомфортно. Можна спостерігати зміни кольору шкірних покривів: спочатку це буде блідість або сірість. Коли ж ви потрапите у тепле приміщення, шкіра виглядатиме червоною. Можуть бути ознаки втоми, млявості, відчуття печії, поколювання в місцях, що зазнали обмороження.

– Скільки часу потрібно провести на вулиці, аби дістати обмороження?

– Це дуже індивідуально. Усе залежить від того, в якому стані організм людини, чи страждає вона на певні соматичні захворювання. Більш уразливими є люди похилого віку, вагітні жінки, немовлята та особи, які вживають алкоголь перед виходом на вулицю. Під впливом алкогольного сп’яніння людина втрачає пильність і не може адекватно відчувати навколишню температуру.

Допомога та профілактика

– Що слід робити, якщо людина помітила ознаки обмороження?

– Дії залежать від того, де відбулося обмороження.  Якщо ви знаходитесь у місті, то потрібно зайти у тепле приміщення – кафе або магазин. Коли вже повернулися додому, треба зняти з себе одяг та зігрітися, прийнявши ванну. Процес зігрівання обов’язково повинен бути поступовим: збільшувати температуру води у ванні слід від 20-25 до 36-37 градусів, не більше. Якщо вода одразу буде гаряча, через невідчутність її температури можна завдати собі опіків. Були випадки, коли людина мала опіки від того, що притулилася до гарячого обігрівача.

Якщо обмороження застало вас у лісі, необхідно розпалити багаття та зігріватися біля нього. Дуже добре, якщо є можливість зняти мокрий одяг та перевдягнутися у сухий: зробити це потрібно якомога швидше. Потім слід шукати помешкання або просити про допомогу.

– Розкажіть про профілактику. Як уникнути звертання до лікарів?

– Насамперед – правильно вдягатися: не слід нехтувати шарфом і шапкою. Прогулянки не повинні бути тривалими, якщо температура повітря нижча за мінус 10 градусів. Важливо не допускати потрапляння снігу на обличчя, адже це швидко пошкоджує шкіру. Потрібно дбати про профілактику вдома: змащувати шкіру захисним кремом, адже взимку вона втрачає вологу.

Дорожня аптечка

– Що потрібно покласти в аптечку, коли відправляєшся на зимовий відпочинок?

– Якщо ви плануєте зимову відпустку, готуватися до неї слід заздалегідь. По-перше, не їхати з подразненою шкірою. Це питання потрібно вирішити до поїздки. По-друге, обов’язково мати із собою засоби, що захищають від морозу. Їх треба наносити на шкіру за 30-40 хвилин до виходу на вулицю. Якщо ви катаєтеся на лижах у горах, можете зіткнутися зі шкідливою дією ультрафіолету через те, що промені сонця відсвічують від снігу або криги. Тож із собою потрібно взяти сонцезахисні окуляри та крем із SPF-фільтром. Взагалі, в аптечці мають бути всі засоби, якими ви користуєтеся вдома, адже мороз може викликати загострення соматичних захворювань. Кожен повинен знати, як захистити себе у випадку обмороження та переохолодження, не нехтувати порадами, а за потреби – своєчасно звертатися до лікарів. Бажаємо вам здоров’я!

Маргарита Сопільняк

Главное фото  pixabay