Заміна паспортів ID-картками триватиме 5 років

Уже з 1 січня 2016 року в Україні розпочнеться впровадження нової національної системи ідентифікації громадян на основі електронної бази даних та видачу нових паспортів громадянина України у формі пластикової картки. Поступова заміна паспортів-книжечок на ID-картки відбуватиметься протягом найближчих 5 років. Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на Державну міграційну службу.

«На першому етапі пластикові ID-картки видаватимуть безкоштовно особам по досягненню 14 років. Окрім того, буде запропоновано оформлення нових паспортів-карток громадянам, які звертатимуться до підрозділів міграційної служби із заявами про відновлення втрачених документів, а також про оформлення та видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон», – зазначають в службі.

Передбачено також поступове передавання функцій з прийому громадян та видачі документів до центрів надання адміністративних послуг, утім на першому етапі ЦНАПи та підрозділи міграційної служби прийматимуть громадян паралельно через різний ступінь готовності виконувати ці функції та через очікуване суттєве зростання попиту на нові документи у перший рік.

У новому паспорті не буде інформації про укладення шлюбу та реєстрації місця проживання особи. Для підтвердження місця проживання міграційна служба безкоштовно видаватиме громадянам відповідні витяги з реєстру. Проте із розвитком електронного урядування та сфери надання адміністративних послуг за деякий час таке підтвердження не буде необхідним ані при зверненні до органів влади, ані для банківських установ.

Головними перевагами нового паспорта є захищеність від підроблення та можливість надалі отримувати більшість адміністративних послуг через інтернет без необхідності годинами стояти у чергах до чиновників.

Залишити відповідь