Зарплата у «конвертах»: дніпрян позбавляють майбутнього

У приміщенні Дніпровської міської ради відбулося засідання робочої групи з питання збільшення надходжень до бюджету міста Дніпро. Дніпропетровське управляння на засіданні представляла  начальник відділу податкового супроводження підприємств машинобудування та інших галузей Калініна Вікторія Михайлівна.

На засіданні було розглянуто, зокрема питання  підведення підсумків результатів спільної роботи за 2018 рік щодо  залучення до оподаткування суб’єктів господарювання податком на нерухоме транспортним податком та платою за землю, основні напрямки активізації ефективності сумісної роботи у 2019 році управління доходів департаменту економіки, фінансів  Дніпровської міської ради та органів фіскальної служби щодо наповнення місцевого бюджету. Також було розглянуто питання необхідності проведення роз‘яснення серед мешканців міста наслідків отримання заробітної плати без укладення трудового договору.

Заробітну плату в «конвертах» без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави. До того ж, вона позбавляє людину соціальної захищеності: старих людей – пенсій, хворих – лікарняних, а безробітних – грошової допомоги. Такі явища, як заробітна плата в «конверті» та робота без оформлення трудових відносин, мають глибокі корені й руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну зарплату і чиї трудові книжки залишаються неоформленими. Працедавці роблять це начебто в інтересах найманого працівника, який часто через економічну неграмотність не усвідомлює всієї глибини обману.

Людина, яка погоджується працювати без належного оформлення трудової угоди, фактично є безправною. Роботодавець по відношенню до неї нехтує своїми обов’язками щодо забезпечення законних соціальних гарантій працівникам – може звільнити її без пояснення причин, змушувати працювати понаднормово, як правило таким робітникам не надається щорічні оплачувані відпустки та не оплачуються лікарняні. Найбільш вразливими залишаються працівники в галузях: харчової промисловості, торгівлі, будівництва тощо. Особливо ризикують працівники небезпечного виробництва, тому що їм при нещасному випадку на такому виробництві практично неможливо довести, що травма отримана у того, чи іншого роботодавця.

При виході на пенсію працівник, який отримував неофіційну заробітну плату зіткнеться з тим, що органи Пенсійного фонду при нарахування пенсії будуть враховувати тільки офіційну заробітну плату, з якої сплачено ЄСВ.

На жаль, факти виплати заробітної плати в «конвертах» або не виплати її зовсім не поодинокі. Саме тому Дніпропетровське управління Офісу великих платників зосереджує свою роботу на виявленні й упередженні виплати тіньових доходів, руйнуванні схем мінімізації податку на доходи фізичних осіб, військового збору, ЄСВ, вживаючи заходів по недопущенню виплати заробітної плати нижче законодавчо встановленого рівня, а на сьогодні це – 4173 грн.

 

Фото – з відкритих джерел